Renci: Italijanski »plan B« za migrante naškodiće Evropi

439067_renci_ff

RIM | Premijer Italije Mateo Renci zaprijetio je danas da će prijeći na „plan B“ kako bi riješio problem migranata, što će, kako je rekao, naškoditi Evropi ako Italija ne dobije dodatnu pomoć u rješavanju krize.

„Ne bi trebalo potcenjivati krizu. Ovo je ozbiljno pitanje i, da budem jasan, odgovori Evrope do sada nisu bili dovoljno dobri“, rekao je Renci u intervjuu za list „Korijere dela sera“.

EU ima teškoće da postigne konsenzus za svoj plan raspodjele migranata, prema kojem 24.000 izbjeglica treba da preuzmu druge zemlje, podsjeća AFP.

„Preraspodjela samo 24.000 ljudi je gotovo provokacija. Ako Evropa bira solidarnost, u redu. Ali ako nije tako, imamo spreman “plan B“. On će, međutim, na prvom mjestu naškoditi Evropi“, rekao je Renci ne iznoseći detalje.

Od početka godine ukupno je 103.000 migranata i izbjeglica rizikovalo živote prelazeći Mediteran, uglavnom u nesigurnim i pretrpanim brodovima i čamcima, da bi se dokopali Evrope, objavio je UNHCR, a prenio AFP.

Od tog broja, 54.000 migranata je stiglo u Italiju, 48.000 u Grčku, 91 na Maltu i 920 u Španiju, rekao je portparol UNHCRR-a Adrian Edvards, na konferenciji za novinare u Ženevi, navodeći da su to bili samo oni koji su imali sreću da prežive putovanje.

Na putu prema Evropi život je izgubilo blizu 1.800 muškaraca, žena i djece, a većina njih se udavila.
Agencije