Republika Srpska izgubila 1.2% teritorije

341725_1
BANJALUKA | Dvadeset godina nakon rata i crtanja dejtonske karte, međuentitetska linija između RS i FBiH još nije u potpunosti markirana, a stručnjaci tvrde da je ovakav nemaran odnos prema ovom vrlo bitnom pitanju doveo do toga da je Srpska izgubila oko 1,2 odsto svoje teritorije ili dve opštine veličine Šamca!

Neažurnost nadležnih entitetskih uprava, te zajedničke komisije na nivou BiH, dovela je do toga da opštinske komisije, pre svega Doboja i Usore, same dogovaraju međusobnu razmenu teritorija uz poštovanje ukupnog procenta koji pripada entitetima, a sve kako bi olakšali život stanovništvu čija domaćinstva doslovno preseca linija razgraničenja.

Konačna odluka

Međutim, konačnu odluku o ovakvim lokalnim dogovorima treba da daju Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u RS i FBiH, koje još ništa ne znaju o tome! Naime, vlasti Doboja i Usore dogovorile su se i dobile podršku lokalnih odbornika, da Usori, odnosno FBiH, pripadnu delovi sela Makljenovac i Jeleči-Filipović, a Doboju, odnosno RS, deo teritorije u rejonu Putnikovog brda.

U Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Srpskoj (RUGIP) objašnjavaju da njihovi predstavnici nisu učestvovali u ovakvim dogovorima, niti imaju informaciju o radu lokalnih komisija koji se sprovodi na terenu.

Direktor Miloš Komljenović kaže da, s obzirom na to da nemaju službenih informacija o navedenim aktivnostima, uprava ne može dalje da se izjašnjava.

– Jedino ističemo da svaki organ treba da radi u skladu s propisanim nadležnostima – dodao je Komljenović.

Bivši direktor RUGIP-a Tihomir Gligorić, koji je nekada radio na ovim poslovima, tvrdi da se ovo važno pitanje iz neobjašnjivih razloga stalno gura u stranu.

Doboj i Usora nisu pitali RUGIP

Šef područne jedinice RUGIP-a u Doboju, kako saznaje Press, obavestio je upravu u Banjaluci da oni nisu učestvovali ni u kakvim aktivnostima u vezi s razmenom teritorija Doboja i Usore. Međuentitetska linija razgraničenja prolazi kroz 42 opštine, a njome je presečeno 14.000 privatnih parcela, a na nekim mestima i kuće, bašte, njive, pa čak i groblja. Osim Doboja i Usore, posebno su sporne lokacije u opštinama Orašje i Oštra Luka, gde su neke nekretnine prijavljene u RS, a njihovi vlasnici poreze i druge dažbine plaćaju u FBiH.

Srpska oštećena

– Zbog ovakvog odnosa, mi smo izgubili deo teritorije. Radeći na terenu, ustanovili smo da RS nema 49 odsto teritorije BiH, koliko je utvrđeno Dejtonskim sporazumom, nego je oštećena za oko 1,2 odsto teritorije, odnosno za otprilike dve opštine veličine Šamca – istakao je Gligorić.

On je podsetio da je uprava na čijem je čelu bio svojevremeno dostavila Vladi RS celi projekat kako da bude rešena međuentitetska linija u skladu s Dejtonskim sporazumom, te da su o tome razgovarali i s predstavnicima FBiH.

– Radili smo najsavremenijom tehnologijom i na svakih 200 metara imali tzv. lovne tačke, što je velika preciznost. Taj posao se može raditi samo sporazumno na nivou entiteta, tako da nijedna strana ne bude oštećena – istakao je Gligorić.

Pressrs