Република Српска рекла НЕ адаптираном ССП-у

222

БАЊАЛУКА │ Република Српска не може да прихвати овакав адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), истакао је данас Милорад Додик, предсједник РС.

Он је након састанка који је у Палати Републике одржао са представницима институција РС, привредника, пољопривредника и воћара рекао да у досадашњим преговорима, све вријеме није поштовано мишљење РС, преносе Независне новине.

„С нама данас овдје нису представници РС у Савјету министара и Предсједништву БиХ. Они желе да се сакрију иза овога код својих европских шефова, а наш одговор је јасан ‘не’. Иванић је путем медија изјавио да тражи став РС, ево има став“, поручио је Додик.

Он је упозорио да би прихватањем оваквог адаптираног ССП-а, РС али и читава БиХ трпиле огромне штете, као илустрацију наводећи да би се у том случају ЕУ одрицала осам милиона евра, а БиХ 81 милион евра, додајући да би директни губици за РС били 210 милиона КМ на годишњем нивоу.

„Нисмо против да се о томе преговара, али морамо да знамо у који начин улазимо у преговоре. Преговарачка позиција мора да се постави на нове основе, да се утврде штете, па да се траже рјешење за штете па тек онда да преговарамо о томе“, рекао је Додик додајући да ће услов за било који разговор са Хрватском на ту тему бити изградња моста на ријеци Сави код Градишке, подсјећајући да то Хрватска опструише већ годинама.

Став предсједника РС заједнички су подржали, воћари, повртлари, мљекари, представници Спољнотрговинске коморе БиХ и Привредне коморе РС, а сви они истакли су да би прихватање адаптираног ССП био крај за Републику Српску.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара РС рекао је да би прихватање ултиматума ЕУ значило да нема пољопривреде у БиХ.

„Завршити преговоре без јасне рачунице било би погубно. Овакав споразум ставио тачку на пољопривреду и село, а само мртви то можемо прихватити. Три године прилагођавања нам ништа не значи“, рекао је Усорац.

На састанку се могло чути и то да су у ову фазу адаптације ССП-а земље углавном улазиле када су биле на прагу уласка у ЕУ, те да је Србија ту адаптацију условила датумом за почетак преговора, али да БиХ од тога ништа није извукла.

Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе РС изразио је задовољство што је правилно схваћена порука коју су упутили, подсјећајући да би било погубно потписати ССП.

Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, у више је наврата поновио да ће поштовати став Владе РС те тако и гласати на сједници Предсједништва.

„Када је ријеч о адаптација ССП-а, ја сам и раније рекао да ћу поштовати став Републике Српске. Овај споразум се односи на европски пут, а то је у надлежности и ентитета“, истакао је Иванић.

Босић: Подржавамо закључке Републике Српске

Као представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ подржаћемо и поштовати све закључке које у вези са Споразумом о стабилизацији и придруживању донесе власт Српске, казао је предсједник СДС-а Младен Босић након сједнице Главног одбора ове партије у Бијељини, преноси БНТВ.

111

Босић је истакао битност одлуке јер, како је рекао, власт Српске за сада има једну причу за странце, а другу за јавност.

„Оно што је мени познато – јесте да је Додик заједно са Човићем ишао код Мирослава Лајчака и да су обећали да ће прихватити Споразум. Сада је изгледа нека нова ситуација на сцени, али ми очекујемо да експлицитно кажу свој став – без обзира шта причају странцима, а шта домаћој јавности, а ми стојимо иза тврдње да ћемо подржати став Српске, какав год  да буде“, истакао је Босић за БНТВ.

Независне новине/БН ТВ