Република Српска сутра слави рођендан

grb RS

БАЊАЛУКА │ Све је спремно за прославу Дана Републике у суботу, 9. јануара – заставе се већ увелико вијоре улицама, на кућама и свим институцијама, док ће централна манифестација „Завјет слободи“ поводом оснивања РС бити одржана у бањалучкој спортској дворани „Борик“.

Према програму, овај рођендан Републике Српске ће бити најсвечанији до сада, а очекује се и највећи број угледних гостију.

У Административном центру Владе одржаће се традиционални пријеми представника законодавних, извршних и правосудних органа и институција републике, представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, представника вјерских заједница, културних и научних радника, привредника, представника борачких организација, спортиста, студената, награђених ученика и медија.

Пријему ће, међу осталима, присуствовати и Његова светост патријарх српски Иринеј и Александар Вучић, предсједник Владе Србије, са својим кабинетом.

У склопу обиљежавања Дана и крсне славе данас су положени вијенци погинулим припадницима Војске Републике Српске на гробљу „Свети Пантелија“ у Бањалуци, на Тргу палих бораца НОР-а, на Спомен-костурници и гробници 12 бањалучких беба на Градском гробљу.

Његова светост патријарх српски Иринеј је рекао да Република Српска постоји легално и легитимно.
„Не видим разлог против обележавања овог дана, сем да нађу начин да могу да приговарају нешто једној историјској чињеници и ономе што де факто постоји“, рекао је патријарх Иринеј за „Спутњик“.

У Београду и Новом Саду појавили су се билборди и плакати са којих се позива на прославу и поштовање Дана Републике Српске.

Томислав Николић, предсједник Србије, је рекао да Република Српска треба да слави свој дан, Светог архиђакона Стефана.

Никола Селаковић, министар правде Србије, изјавио је да је Дан Републике један од најважнијих датума у модерној српској историји.
„То је онај тренутак када су Срби на мајоризацију, односно прегласавање с циљем растакања некадашње велике заједничке државе, одговорили оснивањем своје, тада назване, Српске Републике БиХ„, казао је Селаковић.

Он је оцијенио да је одлука Уставног суда БиХ у вези са 9. јануаром усмјерена на покушај брисања историјског памћења Срба и 20. вијека у БиХ.

Више општина и градова у Републици Српској обиљежиће Дан Републике бројним свечаним манифестацијама.

Додик одликовао заслужне појединце и институције

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је данас, поводом 9. јануара – Дана и крсне славе Републике Српске Светог архиђакона Стефана, заслужне појединце, институције и организације који су допрнијели развоју и јачању Српске.

Орденом части са сребрним зрацима одликовани су бивши члан америчког Конгреса из Охаја Боб Мекјувен и амерички новинар Дејвид Бајндер.

Предсједник Српске је Орденом Његоша првог реда одликовао извршног директора „Булгартабак холдинга“ из Софије Венцислава Златкова Чолакова, предсједника групације „Металега“ из Италије Гвида Дуза и постхумно Славка Пановића из САД.

Орденом Његоша другог реда одликовани су Сјеверно-америчко друштво за српске студије из САД, предсједник Привредне коморе Републике Српске и директор грађевинског предузећа „Крајина“ Борко Ђурић и постхумно професор Ристо Козомара.

Додик је Орденом Његоша трећег реда одликовао бањалучког новинара Славишу Сабљића и члана Научне фондације „Тесла“ и Академије „Такони“ Сема Мејсона.

Орденом крста милосрђа одликовани су Савез за ријетке болести Републике Српске, директор Ургентног центра Клиничког центра Ниш Миодраг Лазић и начелник Клинике за гастроентерологију и хепатологију Војно-медицинске академије Београд Радоја Додера.

Медаљом заслуга за народ одликовани су Подкарпацки модул пумпа високе ефикасности из Пољска, градоначелник пољског града Кијелце Војћех Лубавски, професор на Шчећинском универзитету из Пољске Јулија Сиенкиевич, репрезентативке Србије у кошаркаши Саша Чађо и одбојци Бранкица Михајловић, атлетичарка Републике Српске Лусија Кимани и пуковник Војске Републике Српске и књижевник Миленко Аврамовић.
Агенције

Агенције