Република Српска упутила 17. извјештај СБ УН: Изетбеговић некажњено подрива Српску

БАЊАЛУКА │ Нови 17. извјештај Владе Републике Српске који је упућен Савјету безбједности отпремљен је уз пропратно писмо предсједника Републике Српске Милорада Додика генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерусу, поводом предстојеће дебате о ситуацији у БиХ у овој инстиитуцији.

У писму је Република Српска највише пажње скренула на неуставно дјеловање Изетбеговића када је ријеч о, како је истакао предсједник Републике Српске у свом писму, фрапантном неуставном покушају да једнострано покрене поступак против Србије пред Међународном суду правде у Хагу, упркос противљењу друга два члана Предсједништва БиХ.

– Изетбеговићев потез био је провокативан покушај подривања легитимитета Републике Српске и права српског народа. Својим поступцима пркосио је јасном обавјештењу Међународног суда правде да Сакиб Софтић, који је био заступник БиХ у првобитном поступку десет година раније, више нема овлашћење да заступа БиХ. Република Српска одговорила је на ове Изетбеговићеве малверзације захтјевом да пред законом одговарају сва одговорна лица и да се изврше реформе са циљем поновног успостављања владавине права. Република Српска апелује на међународну заједницу да осуди Изетбеговићев противправан покушај да присвоји овлашћења која су искључиво повјерена Предсједништву БиХ, навео је Додик у писму.

РТРС