Решић: Заустављено незаконито запошљавање

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да су Влада Српске и ресорно Министарство законским рјешењима успјели да зауставе непотребно и незаконито запошљавање у локалним заједницама.

Решићева каже да се однос три запослена на 1.000 становника већ примјењује у 64 локалне заједнице у Српској и даје одличне резултате на терену, а да се одласком вишка радника ослобађа и новац у буџетима за важније пројекте локалних заједница.

Министар управе и локалне самоуправе Српске рекла је за „Вечерње новости“ да је један од приоритета у овој години боље отварање локалних заједница према дијаспори.

„Дијаспора је огроман ресурс Републике Српске за локалне заједнице. Влада је то препознала и радићемо на системским рјешењима којима бисмо олакшали локалним заједницама, да их отворимо према дијаспори и да успоставимо што бољи систем сарадње“, каже Решићева.

Према њеним ријечима, наши људи који живе по свијету наши су најбољи амбасадори.

Решићева истиче да ће Република Српска с почетком ове године добити Закон о запосленима код буџетских корисника, додавши да Српска већ деценију има регистар државних службеника, а да ће сада практично добити проширени регистар на све оне који примају плату из буџета.

„Ово је била обавеза из Реформске агенде коју је Република Српска прва испунила у БиХ. Такође, у оквиру закона који ово регулише додали смо и казнене одредбе за оне који не буду довољно ажурно уносили податке“, рекла је Решићева.

Она је истакла да Министарство управе и локалне самоуправе под посебном лупом тражи примјену Колективног уговора у локалним заједницама.

„Овим уговоримо се смањују плате начелницима одјељења, а повећавају плате онима који су имали најниже коефицијенте у локалној администрацији. За сада примјена иде споро, али најбитније је да иде“, каже Решићева.

СРНА