„Реторика у кампањи у Америци је за жаљење“

moskva

МОСКВА I Антируска реторика у председничкој кампањи у САД показује да неће доћи до промена на боље у односима Москве и Вашингтона, што је за жаљење.

То је оценио заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

„Та реторика долази у таласима. Понекад опадне, да би касније поново кренула. Клевете и негативност су речи које би могле да опишу шта се ту дешава„, рекао је Рјабков у интервјуу за руски лист Известија.

Рјабков је навео да се многи председнички кандидати у САД и многи њихови тимови „понашају као ратници Хладног рата“.

Он је, међутим, указао да учесталост контакта лидера Русије и САД доказује да Вашингтон схвата да је немогуће пронаћи решење за велике међународне проблеме без руског учешћа, пренела је агенција Тасс.

Русија је отворена за могућност побољшања руско-америчких односа и не жели ни конфротацију, нити замрзавање односа, истакао је Рјабков.

„Избор по том питању је на Вашингтону“, навео је он.

Говорећи о избегличкој кризи, Рјабков је рекао да сматра да је она последица политике европских земаља и САД, као и лидера НАТО и западне коалиције у смислу њихове ангажованости на Блиском истоку.

„Пут ка нормализацији води преко политичких решења за проблеме који потресају регион. Русија ради у том правцу“, казао је Рјабков.

Он је напоменуо да су Европу преплавили мигранти не само из Сирије, већи и других земаља с Блиског истока и Африке.

Тај регион је дестабилизован погрешним акцијама пре свега западних земаља и појединих земаља региона, рекао је Рјабков.

„Биће потребне године, ако не и деценије, да би се ситуација нормализовала“, сматра Рјабков.

БНТВ