Rezolucijom se traži jasan stav Srbije

348038_1

MOSKVA/BEOGRAD | Moskva je uvek podržavala Srbiju kada je ona jasno iskazivala svoju poziciju, uvek je branila njenu bezbednost i suverenitet, kad god je Srbija iskazala jasan stav, Rusija ju je podržala, rekao je predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Državne dume Ruske Federacije Aleksej Puškov.

Puškin je to rekao „Politici“ odgovarajući na pitanje da li će Rusija uložiti veto na rezoluciju o Srebrenici.

Prema njegovom mišljenju, taj projekt je pre svega način da se pritisne Srbija, koja ne pristaje da uvede sankcije Rusiji.

„Pretpostavljam da je rezolucija forma u kojoj se Srbiji šalje signal krajnjeg nezadovoljstva pojedinih zapadnih krugova. Takođe, to je pokušaj da se negativno utiče na odnose Srbije i BiH, odnosno da se suprotstave Beograd i muslimani na Balkanu. Treći razlog jeste da se još jednom potvrdi ispravnost agresije NATO protiv Jugoslavije. Ako se kaže da je to bio genocid, a nije bio, onda to opravdava i zapadnu agresiju i odvajanje Kosova“, rekao je Puškov.

Kada je reč o Turskom toku, Puškov je rekao da je u ovom trenutku je rano govoriti da li će on proći kroz Srbiju i za sada je najvažnije da ovaj projekat uspe na nivou Rusije i Turske.

Puškov je podsetio da su ruski i turski predsednici Putin i Erdogan ovih dana u Bakuu o Turskom toku razgovarali iza zatvorenih vrata.

„Mislim da se Ankara neće odreći Turskog toka, jer joj on daje mnogo veću poitičku i ekonomsku težinu na Bliskom istoku i u južnoj Evropi, tako da bi Turski tok mogao da dobije i nastavak u obliku distributivne mreže gasovoda kroz Evropu , uključujući i Srbiju“, rekao je Puškov.

Politika