РИБЉА ЧОРБА пети пут међу Требињцима: Кад публика пјева гласније од озвучења

„Уживали су и они, али смо ми уживали више од њих. Толико су били сјајни, толико су добро певали. А било је публике са свих страна, шеснаест градова смо малопре набројали… Изненађујуће велики број људи из Дубровника. Изгледа да је рат завршен…“

ТРЕБИЊЕ │ Друге вечери 5. требињске гитаријаде „Мосток“, послије деценије чекања – у Требињу су поново засвирали ветерани екс-ју и српског рока група „Рибља чорба“.

Након више него достојног загријавања уз домаће „Кругове у житу“ услиједило је двочасовно подсјећање на „класику“ екс-ју рок сцене. Редали су се хитови уз које су одрастале генерације – а нико у љетној башти Дома младих није штедио – ни глас ни дланове.

Времена је било и за двије нове пјесме са будућег јубиларног албума, којим ће „Рибља чорба“ обиљежити четири деценије рада. На крају, и фронтмен Бора Ђорђевић, кога смо питали за утиске  – више него задовољан…

– Ја мислим да је ово најбољи наступ „Рибље чорбе“ икад одржан у Требињу. За ових 40 година, колико траје бенд, изгледа да смо научили да свирамо (смијех). Заиста је концерт био доживљај. Овај простор није згодан за озвучавање, али је то народ који је дошао да слуша – све надокнадио. Често су били јачи од озвучења и певали су од првог до последњег тона. То је нешто најлепше што један бенд може да доживи.

Ово је био пети концерт „Рибље чорбе“ у Требињу. Први пут сте у Требињу наступили 21. јуна 1986. године, на стадиону малих спортова, што је тада био 477 концерт бенда…

– Ти то много боље знаш од мене. Пети пут? А ја био убеђен да је ово трећи концерт. Сећам се онога на стадиону, пред почетак рата, кад сам говорио и кад су ме носили на рукама. Како да се не сетим тога. Многи који су ту говорили, а то је био политички скуп – завршили су у Хагу. Ја, ето, срећом нисам.

Сљедеће године „Рибља чорба“ пуни 40 година рада. Кафана „Шуматовац“, 15. август 1978. године – мјесто је и вријеме када је бенд формиран. Да ли припремате нешто специјално за прославу јубилеја?

– Пробаћемо „Маракану“ да урадимо по сваку цену. Почећемо са љубљанском халом „Стожице“, која прима 12.000 људи. Гости ће нам бити „Ван Гог“ и још једна велика звезда – која не жели да буде најављена. Даћемо све од себе. Паралелно снимамо нови албум. Вечерас сте били у прилици да чујете и две нове песме, од којих је једна прошла више него добро – људи су је овде певали. Имамо поверења у то што радимо и мислим да ћемо достојно прославити тих 40 година. Ретко који бенд може да каже да свира 40 година у континуитету. „Ју група“ је старија од нас, али са неким паузама од шест до десет година. Такође, „Панкрти“ и „Парни ваљак“ славе 40 година. Ту смо негде с њима вршњаци.

Када да очекујемо тај 20. по реду, јубиларни албум „Рибље чорбе“? Да ли сте се одлучили за назив?

– Не знамо још назив, нисмо се одлучили. Можда претегне ‘Да тебе није’, по том првом синглу који смо избацили. Још ћемо радити на том синглу, као и на другом – ‘Смешан, грешан и погрешан’, који смо свирали вечерас… Практично је пола албума готово. Али желимо да имамо перфектан албум, на којем неће бити слабог места. Желимо да направимо албум који је достојан тог јубилеја.

Може неки стих, ексклузивно?

– Нисам скоро писао ништа,  па ћу рећи оно што ми прво падне на памет: ‘Ћевапи код Хасета, гарант нема прасета, нема масти све на уљу, топлом водом переш буљу, Хасе ћевап – прави севап’. То је уствари реклама, коју би свако пожелео

Порука за слушаоце Радио Требиња…

– Шта да кажем осим – хвала вам, свима који су дошли на концерт. Уживали су и они, али смо ми уживали више од њих. Толико су били сјајани, толико су добро певали. А било је публике са свих страна, шеснаест градова смо малопре набројали – Мостар, Чапљина, Невесиње, Билећа, Љубиње, Херцег Нови, Никшић, Подгорица, Дубровник… Изненађујуће велики број људи из Дубровника. Изгледа да је рат завршен…

И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАДОВОЉНИ

У организацији пете „Мосток“ гитаријаде кажу да је прве вечери наступе бендова из Никшића, Бањалуке и Требиња испратило око 200 људи, док је концерт „Рибље чорбе“ забиљежио више од 500 посјетилаца.

Морамо да искажемо велико задовољство – како посјећеношћу, тако и бендовима који су наступили на овогодишњој гитаријади. Радује и велика заинтересованост публике из околних градова региона. Пета гитаријада већ показује да манифестација расте, што је и нама обавеза да се потрудимо да и наредна буде по атрактивности бендова који ће наступити – макар на истом нивоу као овогодишња“, каже Дејан Мирковић, директор Дома младих Требиње.

Дарко Куртовић (Фото: Јован Видаковић)