Руководство ГПБиХ одржало радни састанак у Требињу

ТРЕБИЊЕ │ Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић и помоћник директора за организацију и операције Слободан Kрстић 29.8.2017. године у Требињу одржали су радни састанак с начелником Теренског уреда Југ Чапљина Робертом Перићем и командиром Јединице граничне полиције Требиње Александром Kрсмановићем.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић и помоћник директора за организацију и операције Слободан Kрстић 29.8.2017. године у Требињу одржали су радни састанак с начелником Теренског уреда Југ Чапљина Робертом Перићем и командиром Јединице граничне полиције Требиње Александром Kрсмановићем.

Повод овом састанку је повећан број илегалних миграната на подручју источне Херцеговине. У зони одговорности ЈГП-а Требиње приликом илегалног преласка или у покушају илегалног преласка током 2017. откривено је 88 држављана земаља високог миграцијског ризика, од чега је само у аугусту 49 особа.

„Оперативна сазнања, обавјештајни податци и извјешћа ЕУРОПОЛ-а, ИОМ-а, ФРОНТЕX-а и др. релевантних међународних тијела указују на то да БиХ тренутачно није изложена масовном миграцијском притиску. Међутим, актуална ситуација у земљама регије, посебице у Републици Србији и Македонији, гдје дуље вријеме борави већи број миграната, указује на могуће активности миграната и проналаска алтернативних рута кретања према земљама ЕУ, које могу укључивати и транзит преко територија БиХ. Евидентирани случајеви у 2017. указују на то да мигранти из земаља високог миграцијског ризика у појединачним случајевима и у мањим скупинама настоје користити териториј БиХ као транзитно подручје на путу према земљама ЕУ“, казао је Галић истичући да су припадници ГПБиХ током ове године у илегалном преласку државне границе открили 311 особа.

Додао је да је ГПБиХ правовремено сачинио локалне и регионалне планове у случају већег или масовног прилива избјеглица на границу БиХ. Такођер, на централном нивоу сачињен је Оквирни план ђеловања ГПБиХ којим је предвиђена прераспођела људских потенцијала и материјално-техничких ресурса на дијелове државне границе гдје би се указала потреба, у складу с могућностима ове полицијске агенције.

Директор Галић истиче и да су илегалне миграције у надлежности више органа у БиХ те да ГПБиХ  подузима низ превентивних и репресивних мјера и радњи у циљу надзирања државне границе: патроле, надзор и осматрање, прикупљање обавјештајно-сигурносних података, постављање засједа и контролних пунктова, запречавање мјеста погодних за илегалне преласке државне границе те провођење оперативних акција и мјешовитих патрола уз заједничку државну границу БиХ са сусједним земљама.

На састанку је истакнута добра сарадња са Службом за послове са странцима БиХ, Министарством унутрашњих послова Републике Српске као и свим органима у БиХ и сусједним земљама релевантним за питања илегалних миграција.

 

 

Вијести.ба