Руси годинама тражили изручење терористе

765-430-bdf03ed32404ab9282821e6f897b477f

МОСКВА │ Руски грађанин чеченског порекла, Ахмед Чатајев, који је осумњичен да је био мозак смртоносног напада на истанбулски аеродром Ататурк, раније је добио статус азиланта у Аустрији, што му је у више наврата помогло да избегне изручење Русији због оптужби за тероризам.

Чатајеву који се Исламској држави придружио 2015. године додјељена је водећа улога у тренирању екстремиста који би потом нападали и Русију и Западну Европу, казао је заменик руског истражног одбора Андреј Прзездомскиј, додајући да је Чатајев у Сирији командовао јединицом која се првенствено састојала од миграната са северног Кавказа.

Чатајев се придружио исламистичким милитантима и борио се против Русије у Другом чеченском рату између 1999. и 2000. гдје је изгубио руку. Касније се сматрао за представника Дока Умарова, некада најозлоглашенијег терористу у Русији и Западној Европи.

Нападач на аеродром Ататурк био је на руској потерници од 2003. године због финансирања тероризма, регрутовања терориста и припадништва терористичкој групи. Исте је године добио азил у Аустрији. Чатајев је притом тврдио да је руку изгубио да је био окрутно мучен у руском затвору као и да га руске власти прогоне.

Године 2008. Чатајев је са још неколико Чечена притворен у шведском граду Трелеборг након што је полиција у његовом аутомобилу пронашла калашњиков, експлозиве и муницију. Као резултат провео је више од године дана у затвору у шведској. Године 2010. Чатајев је ухапшен у Украјини, а на његовом мобилном телефону пронађене су инструкције о техникама уништавања као и тела погинулих у експлозији.

Русија је поновно затражила његово изручење, али Европски суд за људска права наредио је Украјини да га не преда Русији. Амнести Интернешнал такође је апеловао да се његово изручење заустави јер би се Чатајев „могао суочити с непоштеним суђењем а могао би бити подвргнут тортури“.

Годину дана касније Чатајев је притворен док је прелазио границу између Турске и Бугарске али је поновно избегао изручење због организација за људска права које су се умешале и казале како Чатајев има избеглички статус у Аустрији и да га не могу послати у Русију.

Од 2012. до 2015. Чатајев је наводно живео у Грузији где се такође придружио терористичкој групи па је и тамо одслужио затворску казну због оптужби у вези са тероризмом.

У фебруару 2015. из Грузије је отишао у Сирију где се придружио Исламској држави и убрзо дошао на високу позицију. У октобру 2015. САД је додала Чатајева на листу терориста због његове наводне повезаности са регрутовањем екстремиста, пише РТ.

Курир