Руси купују земљишта у источној Херцеговини, Арапи у Босни

Jezero_Zaovine1

Док Арапи масовно купују земљишта диљем Босне и граде туристичка и стамбена насеља, држављани Русије свој новац инвестирају купујући земљишта и некретнине у источној Херцеговини, пише Вечерњи лист БиХ.

Васо Милић, власник агенције за некретнине Твико из Требиња, казао је како су прије осам година Руси изразили занимање за куповину земљишта у Републици Српској на подручју Требиња.

Према његовим ријечима, Руси су се занимали за купњу земљишта још док није постојао споразум између БиХ и Русије о купњи некретнина. Тада су отварали подузећа, а потом куповали некретнине.

На простору источне Херцеговине сваки дан је све више Руса који желе купити земљу, доста оних који су то већ учинили је радило у Црној Гори па су свој капитал пресељавали у БиХ.

“Руси су највише некретнина купили на подручју Требиња, на Билећком језеру и на дијелу према Иваници.

Домаће становништво продаје своје земљиште понајвише због тога што су цијене добре. Сада су цијене земљишта на периферији као да су у средишту града”, казао је Милић.

Руси обично купују парцеле од 2000 до 3000 м2 и плаћају 100 KМ по м2.

“Обично је становништво то земљиште продавало по цијени од 5 до 6 KМ. Износи које Руси нуде су ненормални за наш стандард, не само за БиХ него и за земље окружења”, наглашава Милић.

Уживање у природи

Према Милићевим ријечима, Руси купују некретнине како би уживали. Ту је близу Херцег Нови, храна је јефтина, клима угодна. Један од разлога је и то што је Требиње град сунца, годишње је овђе 300 сунчаних дана.

“Око Билећког језера је већ продано више од 50 локација, изграђени су објекти гђе Руси већ уживају. Отварају се и хотели, Руси воле рибу, језера, пливачи су и одговара им сунце у марту и априлу”, истакнуо је овај агент за некретнине.

Док Руси преферирају Херцеговину, Арапи се више држе главног бх. града. Однедавно су занимање показали и за познато сарајевско излетиште Барице.

Прије 15 година на Барицама је дулум земљишта био 1000 KМ, прије неколико година 10.000 KМ, а сада је цијена дулума на локацијама око Сарајева атрактивним Арапима досегла цијену од 35.000 марака.

Вечерњи лист