Rusija negirala da je obećala novčanu pomoć Grčkoj

kremlj-moskva-rusija
MOSKVA | Rusija je juče odbacila pisanje lista „Špigl“ da bi Moskva već 21. aprila mogla da potpiše sporazum sa Grčkom o isporuci gasa.
„Ne, ne postoji nikakav sporazum“, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenela je agencija RIA „Novosti“.
Peskov je ponovio da Grčka nije zatražila finansijsku pomoć tokom razgovora početkom meseca grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i ruskog predsednika Vladimira Putina.
„Naravno da se govorilo o saradnji u oblasti energetike i dogovoreno je da će se na ekspertskom nivou analizirati sva pitanja u vezi sa tom saradnjom, ali Rusija nije obećala finansijsku pomoć, jer je niko nije ni tražio“, rekao je Peskov.
Cipras je tokom posete Moskvi izrazio zainteresovanost za učešće u izgradnji gasovova „Turski tok“, kojim bi ruski gas bio dopremljen u Evropu preko Turske i Grčke.
U skladu sa tim planom, Grčka bi od Rusije dobila avans u iznosu do pet milijardi evra na ime očekivanog budućeg profita od transporta gasa. Atina bi ta sredstva Moskvi vratila posle 2019. godine, kad se očekuje da će gasovod biti pušten u rad.
Nemački časopis „Špigl“ je, citirajući jednog visokog zvaničnika grčke vladajuće stranke Siriza, danas objavio da bi pomenuti iznos mogao da „potpuno okrene situaciju“ za Grčku, kojoj predstoje teški pregovori sa kreditorima o dobijanju nove tranše kredita i izbegavanju bankrota, preneo je Rojters.
Grčki zvaničnici danas nisu komentarisali pisanje „Špigla“, ali je nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao da bi bio srećan ukoliko bi se ti navodi pokazali tačnima, a Grčka dobila avans od Rusije.
Nova grčka vlada već mesecima pregovara sa svojim partnerima u evrozoni, u cilju dobijanja pomoći i izbegavanja bankrota, koji bi rezultovao izlaskom Grčke iz evrozone. Ti pregovori, međutim, teku sporo, pa zvanična Atina istražuje druge izvore finansiranja.
Srna/Tanjug