Русија: Пентагон опсједнут хладним ратом

МОСКВА │ Портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков изјавио је, коментаришући говор команданта снага за специјалне операције америчке војске генерала Рејмонда Томаса у америчком Сенату да су генерали у Пентагону опсједнути хладним ратом са Русијом и не схватају реалне безбједносне пријетње.

Томас је у свом говору назвао Русију „једном од пет главних пријетњи за САД“ и истакао да агресивни поступци Русије имају трајни карактер.

„Острашћеност појединих Пентагонових генерала на стереотипима ’хладног рата‘, као и недостатак разумијевања реалних пријетњи безбједности, не би требало да нас изненађују. Често нас питају како се официри руских снага за специјалне операције разликују од америчких колега. Ми увијек истичемо да су главни квалитети руских официра ум и одлучност“, рекао је он.

Он је истакао да „из говора генерала Томаса није тешко схватити да су у Пентагону захтијеви за војнике специјалних снага у најмању руку другачији“.

„Вјероватно они због тога покушавају да их компензују ратном антируском реториком у најбољим традицијама хладног рата“, закључио је Конашенков.

Спутник