Русија поклања Србији и два „Антонова“

Послије шест ловаца „миг 29“, Војска Србије од Руске Федерације требало би да добије и два транспортна авиона Ан-26. Како Спутњик сазнаје, авиони „Антонов“ у Србију би могли да слете у наредних десет мјесеци.

Ријеч је о авионима средње носивости произведеним прије свега за војне потребе. Ан-26 има два мотора, а побољшање претходног модела, измјеном задњег дијела трупа на летјелици, обезбиједило је велики отвор с утоварно-истоварном рампом која омогућава пренос масивног терета, али и десантирање.

Зато ће вијест о донацији „Антонова“ с највећом радошћу примити падобранци Војске Србије. Наиме, Србија посједује три оваква авиона, али два нису у возном стању. Једини Ан-26 који је у летном стању ремонтован је прошле године у Ростову на Дону.

Засад није познато колико је тачно вриједна ова донација, али се процјењује да један овакав ремонтован авион може да кошта од пет до осам милиона долара.

Подсјетимо, у такозваном „руском пакету“, поред ремонтованих „мигова“ су и тенкови Т-72 и оклопна возила БРДМ-2М.

Према ранијим договорима, Војска Србије добиће 30 ремонтованих и модернизованих тенкова, чија је вриједност по возилу најмање милион евра.

Тенкови Т-72 спадају у ред најпознатијих оклопних средстава, чије су способности потврђене и на бојном пољу, укључујући и актуелни рат у Сирији, гдје ове моћне машине трпе ударе савремених противоклопних ракета.

Спутњик