Рушимо све што није на сателитском снимку

765-430-aad13f819f96ac29d6d63e94d9a4e0b7

БЕОГРАД │ Тражићемо одговорност оних инспектора, општинских или градских, који су допустили да никну нелегалне зграде од неколико хиљада квадрата, а да то нису санкционисали. Свако ко настави да гради поред забране и траке, а има и таквих случајева, добиће одмах кривичну пријаву, најављује за Новости градски менаџер Горан Весић.

Весић је навео да је град добио сателитски снимак из новембра 2015. године.

„Како Закон о озакоњењу каже, сви објекти који се не налазе на том снимку, а грађени су без важећнх дозвола, биће срушени. Поједини инвеститори су покушали да искористе Закон о озакоњену, чији је смисао да се озаконе до тада изграђени објекти, и да саграде нове како би их уз помоћ појединаца из локалне самоуправе приказали као објекте грађене пре доношења закона?! У петак је почео попис свих објеката који се граде или су грађени протеклих осам месеци и одмах после упоређивања са сателитским снимком, односно уколико се не налазе на њему, биће одбијени за легализацију“, навео је Весић.

Весић каже да 116 хектара земљишта у пројекту „Београд на води“ поред реке постало је у очима опозиције „најлуксузније“

„Ако је најлуксузније, зашто га нису они рашчистили? Макар камен да су померили одатле и пронашли макар једног инвеститора који би дао не милијарде већ милион евра, имали би сада право нешто да кажу“, каже Весић.

Нису били у стању то да ураде и боље им је сада да ћуте, рекао је Весић за Новости.

„Изградња Београда на води променила је правац развоја Београда јер се наш град први пут заиста спушта на реке. С друге стране Саве, преко пута Београда на води ниче ново насеље у Блоку 18 које ће се простирати на простору од скоро 47 хектара, на коме ће се изградити 750.000 квадрата“, рекао је Весић.

Градски менаџер изјавио је за Новости да се чека надлежно тужилаштво да заврши истрагу о случају ноћног рушења објеката у Савамали и да ће тада бити јасно шта се догодило.

„Нова ограничавања радног времена угоститељских објеката“

што се тиче станара Цетињске, који се буне због буке, каже да сматра да су потпуно у праву.

„Али да би се проблем решио, потребна је измена одређених прописа, а процедура измене захтева време. На седници Скупштине града крајем августа донећемо одлуку по којој ће се ограничавање радног времена угоститељских објеката у стамбеним зградама проширити и на простор између 300 и 500 метара од њих. Са друге стране, тражићемо од државе ингеренције да градске инспекције контролишу ниво буке у сваком тренутку, кажњавају оне који се не придржавају правила и затварају објекте“, рекао је Весић.

Новости