Руска делегација у Београду, преговори о систему противваздушне одбране

Системи противваздушне одбране једна од тема током посјете Дмитрија Рогозина и Сергеја Шојгуа Београду. Најпотребнији ракетни системи ПВО кратког и средњег домета.

Набавка система противваздушне одбране „Бук м2“ или „панцир“ за Војску Србије биће једна од главних тема састанка руског вицепремијера Димитрија Рогозина и министра одбране Сергеја Шојгуа са  државним врхом Србије. Осим формалне примопредаје недавно испоручених авиона „миг-29“ очекује се и да у Београду буде начелно договорено и који ће ПВО систем у будућности бранити српско небо.

Рогозин и Шојгу биће почасни гости приказа могућности српске војске који ће у част Дана ослобођења престонице данас бити одржан на војном аеродрому у Батајници, а имаће и низ састанака са српским званичницима. Током ових разговора, поред наставка војнотехничке сарадње, како се очекује, наћи ће се и економске теме, као и могућности за јаче партнерство одбрамбене индустрије Србије и Русије.

Према сазнањима „Новости“, ПВО ракетни системи руске производње прва су жеља српске стране. Србија је у Москву и званично упутила писмо чија је главна ставка била заинтересованост за набавку система С-300. Ова врста ракетне заштите, међутим, не искључује могућност куповине и неког од система средњег и краћег домета, који су, такође, потребни српским оружаним снагама.

– ПВО заштиту на малим висинама Србија ће обезбиједити средствима из сопственог развоја, али нашим потребама би одговарао и систем какав је „Панцир“ – наводе у српском војном врху. – Он би имао главну улогу у одбрани аеродрома и виталних тачака, а служио би и за заштиту ракетних система „Бук“ или С-300 од циљева који лете на мањим висинама.

Руска техника Србији би била добродошла и за средње и највише слојеве ваздушног простора. Уз модернизоване ракете „нева“ бригу о безбједности државног неба могли би да преузму поуздани „бук М2“ или „панцир“. Ракете С-300 биле би најбољи избор за летјелице и ракете на највишим дометима.

Систем „Бук“, који би незванично Русија могла да испоручи Србији, требало би да попуни празнине које постоје у одбрани српског неба. Највећи проблем одбране ваздушног простора је ограниченост просторних и ватрених могућности дејства постојећих ракетних система малог и средњег домета – „Стреле“, „Шила“, али и система „Куб“.

„Бук М2“ убраја се међу најефикаснија средства за борбу против авиона и хеликоптера. Зависно од верзије која би могла да се нађе у ВС, ове ракете могу ефикасно да униште циљ на висини од 25 километара, али и с хоризонталне удаљености која је најмање два пута већа. „Бук“ кошта најмање 60 милиона долара по једном дивизиону.

Састанак Рогозина и Шојгуа са државним врхом Србије означиће и почетак треће фазе процеса испоруке „мигова 29“. Двије стране ће почети преговоре о детаљима модернизације укупно десет летјелица и набавци пакета савременог наоружања. Очекује се да десет „мигова“ у саставу српског Ратног ваздухопловства добије најмодерније радаре, системе за управљање ватром и ракете дугог домета.

Вечерње новости