Руске компаније вјешто заобилазе западне санкције

МОСКВА │ Руске нафтне компаније убрзано проналази начине да заобиђу нове санкције које су САД увеле почетком мјесеца, сматрају западни медији.

Америчке санкције су биле усмјерене на то да се нанесе штета руском енергетском сектору. Извори који раде са руским нафтним компанијама наводе да су оне научиле да се прилагођавају ограничењима. Ниједна од компанија није саопштила да прекида било које операције, јавља Ројтерс.

– Пословање се води као и обично – рекао је један руски извозник нафте који је желио да остане неименован.

Најозбиљнији утицај ће имати санкције које се односе на смањење периода финансирања руских нафтних компанија са 90 на 60 дана, наводи портал.

Руске компаније ће морати бити сналажљивије, наводе извори.

Други извор наводи да ће један од начина да се заобиђу санкције бити ослобађање сопственог новца путем продаје имовине или коришћењем својих новчаних резерви.

– Компаније тренутно имају велику ликвидност – рекао је трејдер који је желио да остане неименован.

Други извозник који ради у великој западној компанији навео је да је сектор већ научио да се сналази са краткорочним финансирањима, када су још биле уведене прве санкције и да се сектор и сада може адаптирати.

Очекује се да ће нова ограничења довести до тога да руске банке обављају више трансакција у енергетици. Прије санкција су ову улогу играле велике међународне трговинске организације и западне банке.

Спутњик