Руски научници открили вакцину против рака

VAKCINA

МОСKВА l Научници из руског града Новосибирска открили су нове ефикасне начине борбе против онколошких и инфекцијских болести, укључујући сиду и туберкулозу. Љекари су модификовали дендритске ћелије, које су дио имуног система.

Директор Научноистраживачког института за фундаменталну и клиничку имунологију Владимир Kозлов каже да је лоше функционисање имунитета један од разлога обољевања од сиде, хепатитиса Б и туберкулозе. Руски научници су успјели да направе вакцину на бази дентритских ћелија. Током лабораторијских истраживања утврђено је да се модификоване ћелије супротстављају туморима шест пута активније од „обичних“ ћелија.

Вакцина је прошла клиничка испитивања: обољели од рака дојке и јајника примали су лијек током и послије хемиотерапије. Kод њих нису забиљежена нежељна дејства, а осим тога, пацијенти се нису обратили љекарима због рецидива тумора.

Нови лијек је ефикасан и против хепатитиса Б. Научници сматрају да је највећа предност вакцине њена „прецизност“. Наиме, она утиче само на инфициране ћелије, не штетећи здравим органима.

У овом институту истичу да би, прије свега, требало купити одговарајућу медицинску опрему и промијенити законодавство у сфери здравствене заштите, како би нови лијек добили сви они којима је он неопходан.
НН/Спутник