Руски приједлог резолуције данас у СБ

349432_1
ЊУЈОРК │ Мисија Русије при Уједињеним нацијама поднеће данас предлог резолуције о Босни и Херцеговини у Савету безбедности, чије ће сталне чланице одмах почети консултације о нацрту који је Москва доставила као контрапредлог британском документу о Сребреници, пише данас београдска штампа.

Истовремено, како наводе „Вечерње новости“, Београд ће на адресе представника 15 држава у СБ послати ново писмо, у којем ће указати да је британска иницијатива за нас неприхватљива и да није у интересу ни Србије, ни целог региона, јер не доприноси помирењу већ стварању нових тензија.

Kако „Блиц“ преноси из дипломатских извора, у руској резолуцији се поименце не наводи Сребреница нити било који други злочин, већ се осуђују сви ратни злочини почињени на простору бивше Југославије деведесетих година.

Русија, такође, у документу инсистира на поштовању Дејтонског споразума за БиХ, као и на помирењу међу народима и сарадњи држава региона.

„Вечерње новости“ наводе и да, према руској влади, овакав документ много више одговара расправи о стању у БиХ, која ће се 7. јула водити у СБ, од резолуције која би се бавила било којим појединачним злочином, па и сребреничким.

Према писању тог листа, Лондон је с негодовањем реаговао на потез Москве, која је практично уложила контрарезолуцију британској, док Британија нема намеру да повуче свој текст.

„Теоретски, СБ може да расправља о обе резолуције, што није устаљена дипломатска пракса, или да на столу остане само британска, јер је она прва поднета“, додају „Новости“.

Овај лист подсећа и да је пре подношења руске резолуције, Британија рачунала на подршку још седам од 15 чланица СБ – Француске, САД, Чада, Јордана, Литваније, Малезије и Новог Зеланда, али да би, после потеза Москве тај однос снага могао да се промени.

Извори „Новости“ тврде и да Британија рачуна на подршку свог традиционалног савезника Новог Зеланда, који од 1. јула преузима председавање СБ, као и да ће на ту земљу и на све несталне чланице СБ, наредних дана бити извршен велики дипломатски притисак из Лондона, али и из Вашингтона да се по сваку цени спречи договор о дебати о руском документу.

Агенције