С. Кореја лансирала балистичку ракету

765-430-79e4a74c046244a0629b5800e126e90e

ТОКИО │ Јапански премијер шинзо Абе оценио је данас да севернокрејско лансирање балистичке ракете из подморнице представља „јасно изазивање резолуција Савета безбедности УН“, објавила је агенција Кјодо.

„Требало би да оштро осудимо лансирање радећи заједно са међународном заједницом“, рекао је Абе и додао да ово лансирање није значајно нарушило националну безбедност Јапана, преноси Ројтерс.

Северна Кореја лансирала је данас балистичку ракету из подморнице, али је изгледа дошло до проблема у раној фази њеног лета, саопштила је јужнокорејска војска, пренео је Ројтерс.

Генералштаб војске Јужне Кореје објавио је да је севернокорејска ракета лансирана данас око 11 сати и 30 минута пре подне по локалном времену, из подморнице која се налазила у водама источно од Корејског полуострва.

Лансирање севернокорејске ракете уследило дан након одлуке САД и Јужне Кореје о рапсоређивању антиракетног система који би требало да одговори на претње Пјонгјанга и два дана након најаве Северне Кореје да ће на најоштрији начин одговорити на чин САД који је оценила као „објаву рата“, наводи Ројтерс.

Пре ове објаве из Пјонгјанга, Вашингтон је ставио на црну листу севернокорејског вођу Ким Џонг Уна, оптуживши га за кршења људских права.

Агенције