Sabor umjetnika na Vjenčacu

NEVESINJE I U Nevesinju je sinoć priređen Drugi svesrpski sabor književnika, pjesnika i umjetnika pod nazivom „Obično neobično veče“. U organizaciji  Kulturnog kruga Nevesinje na Vjenčacu – uzvišenom mjestu nevesinjske istorije i duhovnosti okupili su se priznati umjetnici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske koji vjerno čuvaju od zaborava srpski jezik, tradiciju i kulturu.

Stihove su govorili pjesnici Duško Milunović, Božidar Glogovac, Čedo Baćović, Drago Papović, Novica Telebak i Sreten Vujković. Publiku je svojim aforizmima razgalio Mitar Đerić Laki. Moderatori programa bili su slikarka i pjesnikinja Biljana Ristić i pjesnik i romanopisac Velibor Šipovac.

Podijeljene su i plakete Kulturnog kruga Nevesinje. Nagradu za životno djelo i „Zlatno pero“ za izuzetan doprinos u srpskoj književnosti i obrazovnom sistemu Nevesinja, dodijeljeno je profesoru Momčilu Golijaninu.

Profesor Golijanin je istakao da mu je veliko zadovoljstvo primiti ovakvu nagradu, a posebno su drage one kada ih učitelji primaju od svojih učenika.

„Nevesinje je večeras u nekom posebnom raspoloženju, jer je ugostilo najpoznatija imena srpske književnosti“, rekao je Golijanin.

Dvije plakete Kulturnog kruga Nevesinje dodijeljene su posthumno: „Zlatni kist“ Radovanu Batu Radojičiću za izuzetan doprinos u svijetu slikarstva i „Zlatno pero“ Miloradu Mići Čokorilu, za doprinos u svijetu humora i satire.

Zahvalnice za doprinos u razvoju kulture pripale su novinaru Draganu Grahovcu, OŠ „Risto Proroković“ i Crkvenoj opštini Nevesinje.

Predsjednik Kulturnog kruga Nevesinje Biljana Ristić izrazila je nadu da će sabor umjetnika na Vjenčacu postati tradicija i da će Nevesinje postati centar kulturnih dešavanja u mjesecu julu u Hercegovini.

„Cilj nam je  bio da budemo drugačiji, da okupimo što više raspoloženih mladih stvaralaca koji će biti spremni da prihvate kritiku i korekciju naših renomiranih pjesnika i književnika“, dodala je Ristić.

Bilo je ovo lijepo druženje gdje je nevesinjska publika uživala u stihovima naših poznatih pjesnika, a  svojim aforizmima Mitar Đerić Laki izmamio je puno smijeha i dobrog raspoloženja, tako da sa pravom možemo reći da je ovo bilo zaista jedno obično neobično veče.

Kao uverira  za duhovni sabor na Vjenčacu u Domu kulture u Krekovima juče je održano i poetsko jutro gdje su pjesnici Duško Milunović i Sreten Vujković održali čas i družili se sa djecom iz ovog nevesinjskog sela.

Kulturni krug Nevesinje registrovan je na Sretenje ove godine sa opredjeljenjem da provodi kulturne aktivnosti sa svrhom povezivanja  pojedinaca, organizacija i institucija koje se bave kulturom, sa ciljem razmjene informacija, jačanja međusobne saradnje i podrške, kao i  drugih aktivnosti značajnih za Nevesinje, Republiku Srpsku i Srbiju.

Radio Nevesinje