САД: Корупција у БиХ преозбиљан проблем

novac money

САРАЈЕВО │ Корупција у БиХ и даље је један од најозбиљнијих проблема, што резултује континуираном политичком и економском стагнацијом, наведено је у посљедњем извјештају америчког Стејт департмента о стању људских права и слобода.

Према анализи, неки политички лидери манипулишу дубоко укоријењеним етничким почелама, слабећи демократију и владавину права, те истовремено јачајући дискриминацију у свим аспектима живота.

Додаје се да су присутна застрашивања новинара те цивилног друштва, које има ограничен приступ тачним информацијама, а тако и ограничена сазнања о одговорности лидера.

„Учестале су и погибије од експлозије мина, а ту су и примјери полицијског малтретирања, посебно осумњичених током саслушања, лоши услови у затворима, чињеница да полиција не информише осумњичене о правима, физичко злостављање затвореника…“, стоји у извјештају.

Поменути су и избори 2014. године, гдје се наводи извјештај ОЕБС-а, према којем су оцијењени као фер и демократски, али да су примијећене бројне нерегуларности током процеса пребројавања.

Почела у БиХ нарочито је, како се истиче, била видљива током обиљежавања 20. годишњице у Сребреници 11. јула 2015. године, када су демонстранти напали Александра Вучића, премијера Србије.

„Власти не укључују мањине у политички живот, а присутни су дискриминација и насиље над женама и мањинама, као и особама с инвалидитетом, те ЛГБТ популацијом“, додаје се у извјештају.

Када је ријеч о слободи медија, онда се наводи да се јавни сервиси суочавају с јаким притиском власти и политичких снага. Такође, наведен је и примјер новинарке „Гласа Српске“ којој је пријетио замјеник главног ревизора БиХ због текста који се тиче непотизма при запошљавању.

Независне новине