САД пријети нови разорни ураган „Ирма“

КАРИБИ l Док се у подручју погођеном ураганом Харви санирају штете, америчком копну пријети нова временска непогода ураган Ирма.

Ирма је девета олуја која је у сезони 2017. добила име и убрзано се развија у ураган четврте категорије, саопштио је  Национални центар за урагане.

Ирма убрзано јача изнад Атлантика и постаје озбиљна пријетња Карибима, а можда и Сједињеним Државама идуће седмице.

У сриједу ујутро Ирма је проглашена за тропску олују, а до четвртка је ојачала у ураган треће категорије, с брзином вјетра од 185 километара на сат, те с повременим ударима и до 225 километара.

Ирма је класични урагана Капо Верде, а формира се далеко на истоку Атлантског океана, у близини Капо Верде острва и  шири се преко Атлантика. Капо Верде олује често постају најјачи урагани.

Ирма се почетком седмице формирала на обалама Африке и за два-три дана прерасла у ураган треће категорије.

Прогностичари сматрају да ће наредних дана Ирма додатно ојачати и проширити се према западу, а Национални центар за урагане прогласио је четврти степен опасности од Ирме која се приближава Карибима.

Амерички метеоролози предвиђају, да иако је још рано говорити о кретању урагана, да би могао погодити Бахаме и обалу Сјеверне Каролине, или по мишљењу европских стручњака да ће ударити на Флориду и државе у Мексичком заливу.

Агенције