САД протјерује 11 милиона миграната

ВАШИНГТОН │ Америчко Министарство за унутрашњу безбиједност објавило је нове пооштрене наредбе, које представљају почетак шире акције против нелегалних имиграната, чиме ће бити обухваћено скоро 11 милиона странаца без докумената.

У два меморандума, које је потписао министар за унутрашњу безбједност Џон Кели, налаже се граничној патроли и имиграционим званичницима да у најкраћем могућем року депортују све нелегалне имигранте, сем неколико изузетака, углавном када су у питању дјеца, наводи АФП.

Ројтерс истиче да те смернице представљају план за имплементацију извршних наредби о граничној безбиједности и миграцијама, које је Трамп потписао 25. јануара.

Како објашњава Ројтерс, у смерницама министарства наводи се да ће администрација америчког предсједника Доналда Трампа оставити заштитне одредбе за имигранте који су нелегално ушли у САД као дјеца, али се то неће односити на све остале илегалне имигранте.

Званичници министарства, који нису жељели да буду именовани, рекли су новинарима да би сваки имигрант који нелегално борави у земљи могао да буде депортован, али да ће приоритет бити они који представљају пријетњу.

У питању су особе које су недавно ушле у земљу, осуђени злочиници и особе против којих је подигнута оптужница за неки злочин, али још нису осуђене.

Танјуг