САД: Судије дијелиле порно материјале

369629_1

ВАШИНГТОН │ Скандал је избио кад је откривено да је двоје судија и више од 60 запослених у државном тужилаштву ове америчке савезне државе већ месецима размењује гнусне расистичке и сексистичке материјале.

Главни тужилац Пенсилваније Кејтлин Кејн већ 15 месеци објављује имејлове у којима државни службеници размењују порнографске и расистичке материјале, шале о силовању и увреде на рачун расних мањина.
„Неке од тих порука су стварно одвратне. Добијете утисак да је сваки белац у државној управи одвратна особа“, изјавио је Брус Ледевиц, професор права на Универзитету Дукејн.

Ситуацију додатно компликује то што је баш Кејнова, која је обнародовала садржаје грозних порука, под оптужбом због лагања под заклетвом и одавањем информација са суђења. Наводно је одавала информације да би осрамотила политичког противника, а на суђењу је лагала о томе. Зато је изгубила дозволу да се бави адвокатуром, а у државном парламенту траже њену смену. Гувернер Пенсилваније Том Волф тражио је од ње да својевољно одступи.

До сада је због скандала отказе добило најмање шесторо државних службеника, а Мајкл Икин, један од двоје прокажених судија Врховног суда, поднео је оставку. Другог истражује судски етички комитет, што ће се највероватније завршити такође оставком. Још 60 службеника државног тужилаштва добило је званичне опомене због порнографских материјала на њиховим службеним компјутерима.

Вашингтон пост