Сахрањен легендарни Драган Николић

378301_1

БЕОГРАД │„Био је светионик, који је светлео лепоту живота и оставио господски траг како се животу радује; светионик који је светлео љубав и оставио наук о умећу љубави“…

Овим речима се од Драгана Николића опростила Љиљана Тодоровић, редитељка позоришне представе „Август у округу Осиџ“, последњој у којој је сарађивала са преминулим глумцем који је сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

На вечни починак испратила га је огромна поворка чланова породице, пријатеља, колега и поштовалаца.

Министар културе и информисања Иван Тасовац на сахрани је казао да су „српска, југословенска и еворпска култура“ остале без једног од највећих и највољенијих глумаца.

„Истини за вољу, да може сада да нас чује, Драган Николић би вероватно одмахнуо руком и уз шеретски осмех рекао ‘ма пусти сад то’. Или би можда, да нас спречи у претеривању, цитирао једну од својих незаборавних улога: ‘Плакали смо. Па шта? Није забрањено ни војницима. Идемо даље'“, рекао је Тасовац, а саопштило Министарство културе и информисања.

Тасовац је додао да би Николић вероватно поручио да се његовим одласком време није зауставило, да глумци долазе и пролазе, али да позориште и филм никада неће „престати да живе… као једина места на кугли земаљској у којима је све могуће“.

„Сад када Гаге више нема, наставиће да се бистри живот и збијају шале по позоришним бифеима и градским кафанама. Док је света и века играће се преферанс и пловити по Сави, а голубови карудијани летеће слободно и високо над (Црвеним) Крстом“, казао је министар и додао да сумња да ће се икада више у једној личности спојити такав „раскошни таленат, мангупски шарм и ендемско господство“.

Тасовац је рекао да је глумац једном приликом изјавио се цео живот трудио да у себе утка оно што је писало на шпици филма којим је започео каријеру „И кад будем мртав и бео, ја бих ипак хтео да каква-таква светиљка будем“.

„Џентлменски кодекс није му дозволио ни да помисли оно што смо сви ми знали и тада, а што осећамо и сада – да је Гага још за живота постао не само каква-таква светиљка, већ највиши и најсјајнији светионик – принц глуме, добри дух Београда, вечити трагач за истином у свету опсена, и другар за незаборав“, казао је ресорни министар.

Раније данас на Великој сцени „Мира Траиловић“ Атељеа 212 у Београду одражана је комеморација Драгану Николић, којој је присуствовао велики број његових колега, пријатеља, поштоваоца, као и бројни политичари.

Великан српског глумишта Драган Николић (72) преминуо је у петак, 11. марта болници у Београду, после дуге и тешке болести. Николић је остварио више од стотину улога, без којих се не може замислити домаћа филмска и позоришна уметност.
Б92