Сами праве аранжмане -Требињцима најлакше

Штo се тиче одласка на море у Републици Српској, најбоље пролазе Херцеговци, пре свих грађани Требиња. Највећи град Херцеговине налази се на 30 минута од Дубровника и око сат времена од Херцег Новог. За Требињце су купање и одмор на плажи могући сваког дана у току сезоне. Само седну у ауто и правац море.

13047443
БАЊАЛУКА/ТРЕБИЊЕ │ Грађани Српске све чешће летују у сопственој режији, уверени да је тако јефтиније. Агенцијама посао опао за трећину. За седам дана на мору четворочланој породици потребно најмање 1.500 марака.
Грађани из Републике Српске, ове године ће, у највећем броју, на летовање ићи у сопственој режији. Иако је у агенцијама лепеза понуда широка, грађани се ипак одлучују на то да сами организују одлазак на жељно ишчекивани годишњи одмор, најчешће им је тако не само лагодније него и јефтиније.
Да је то постало тренд, потврђују и у туристичким агенцијама где је „Новостима“ речено да су потраживања за аранжманима у Српској пала за чак 30 одсто у односу на прошлу годину.
Кад је реч о омиљеним дестинацијама, то нема разлике у односу на претходне сезоне. Житељи РС путују у Грчку, Турску, Шпанију, Хрватску и Црну Гору.
За бар седам дана летовања, четворочланој породици из Српске, уколико иде у Хрватску или Црну Гору, потребно је између 1.500 и 2.000 марака. Односно бар две просечне плате која у Републици Српској износи око 850 марака.
У туристичким агенцијама кажу да су од страних дестинација најтраженије Грчка и Турска и тако је већ годинама.
– Грађани који се одлучују за услуге агенција узимају аранжмане још у јануару и отплаћују их на шест рата. Тако да кад дође лето они имају плаћен одмор. Тако сада раде скоро све агенције. Летовања се уплаћују и у сезони, али то су претежно суграђани са дубљим џепом – истичу у туристичким агенцијама.
У бањалучкој агенцији „Компас турс“ кажу да, иако су резервације и одласци на море већ почели, сезона је и више него разочаравајућа.
ПОМОЋУ ИНТЕРНЕТА У МАКАРСКУ
БАЊАЛУЧАНИН Младен Илић каже за „Новости“ да ће са породицом у Макарску, гле летује већ неколико година. – Близу ми је и то ми је некако најважније. Све око смештаја сам одрадим. Сада имате на интернету све могуће информације. Ту пронађем смештај за своју породицу и о свему се договорим. Летовање платим око 2.000 марака и то десет ноћења – истиче Младен.
– У односу на прошлу годину имамо много мање резервација, али такво је стање у друштву данас. Пара нема, а све више људи остаје без посла, – кажу у овој агенцији и истичу да је прво о чему се заинтересовани распитују да ли летовање може да се плати на рате и који пакети и дестинације су на снижењу.
Ипак, највећи број грађана Српске на летовање иде у сопственој режији без помоћи туристичких агенција.
За Бањалучане, омиљена дестинација је Макарска у Хрватској, која је удаљена три сата вожње од највећег града у Српској. Поред Макарске већ традиционално иду у Црну Гору, Херцег Нови, Игало и Будву…

ХЕРЦЕГОВЦИМА ЛАКО

Што се тиче одласка на море у Републици Српској, најбоље пролазе Херцеговци, пре свих грађани Требиња. Највећи град Херцеговине налази се на 30 минута од Дубровника и око сат времена од Херцег Новог. За Требињце су купање и одмор на плажи могући сваког дана у току сезоне. Само седну у ауто и правац море.
Новости