Санација требињског парка: Умјесто запуштеног растиња – ПОНОС И УКРАС града

ТРЕБИЊЕ │ Након више деценија чекања, у требињском градском парку овога љета кренули су обимни рекоструктивни радови.

Планирани захвати на изградњи и уређењу инфраструктуре, хортикултуре и мобилијара градску касу коштаће 112.000 КМ, а надлежни кажу да ће оаза природе у срцу Требиња већ наредног прољећа заблистати сјајем какав приличи граду озбиљних туристичких амбиција.

Недостатак техничке воде за квалитетније одржавање зеленила био је и један од највећих изазова, па је у првој фази радова цијела површина требињског парка премрежена новим системом за наводњавање по најсавременијим методама.

Требиње ће бити међу ријетким градовима у региону који ће своје урбано зеленило наводњавати аутоматизованим системом прскалица.

„Систем техничке воде је био у веома лошем стању – нисмо могли да упалимо ни четири пркалице да истовремено раде. Нови систем је подијељен у три управљачке јединице и залијеваће се само ноћу, по секторима, од поноћи од шест сати ујутру, па ће се дању свим дијеловима парка моћи несметано пролазити“, каже за Радио Требиње Недељко Ламбета, директор „Комуналног“ предузећа.

Он подсјећа да је упоредо кренула и акција уклањања сувих и обољелих, те самониклих а непотребних стабала или дијелова крошњи.

Хортикултурни дио уређења предвиђа и замјену запуштених земних површина новим травњацима, нове цвјетне засаде, али и попуњавање ботаничког фонда парка новим дрвећем – и то вишегодишњим садницама.

„Градска комисија за зеленило је заиста урадила квалитетан посао, на којем се посљедњих двадесет година ништа није радило. Парк је био толико зарастао и запуштен да сунце уопште није долазило тамо – а сада је парк довољно осунчан. У плану је и да приредимо једно донаторко вече, да окупимо наше успјешне Требињце како би прикупили средства за набавку нових, већ одраслих садница за парк“, истиче Ламбета.

Он каже да ускоро крећу и радови на поплочавању стаза парка.

„Стазе у дијелу парка ближе центру града биће све поплочане, а дијелом и подручје код споменика. Одређени рекоструктивни захвати планирани су и на Дучићевој фонтани, а разматрамо да изградимо још једну фонтану у парку, што ће зависити од тога колико ће се ова идеја уклапати у финансијску конструкцију. Уједно са системом техничке воде, радило се и полагању инфратсруктуре за јавну расвјету и видео надзор“, напомиње он.

Парк ће бити квалитетније освијетљен – савременом ЛЕД расвјетом, а о сигурности мобилијара, који је често на мети нежељених ноћних посјетилаца – бринуће се видео надзор.

„Нажалост, искуства су од раније таква да све што у парку направимо – јутра не дочека: вандали би све то поломили. Аплеовао бих на грађане да не руше оно што је јавно добро – гдје год да одете, парк је мјесто које привлачи људе, да обиђу и прошетају, да се фотографишу и понесу неку успомену, само код нас то, нажалост, није био случај“, закључује Ламбета.

Р.С.