Сарајлијама дијелили ваздух у теглама

4798e88e629fff1192a20578a39bbe64

САРАЈЕВО │ Поводом повећаног нивоа аерозагађења у великом броју бх. градова, данас су грађанима Сарајева на тргу испред Сарајевске катедрале дијељене тегле са “чистим ваздухом са околних планина”.

Ријеч је о акцији Регионалног центра за образовање и информисање из одрживог развоја за Југоисточну Европу (РЕИЦ), непрофитној невладиној организацији основаној 2005. године у Сарајеву, а којом се жели скренути пажња на загађеност ваздуха.

Активисти РЕИЦ-а су на постављеном штанду дијелили летке и тегле са „чистим ваздухом са околних планина“ и на тај начин позивали надлежне на подузимање мјера за заштиту од аерозагађења.

Ведад Суљић, директор РЕИЦ-а, казао је да је акција уствари дио кампање „Смог – свијест може очистити ваздух“.

„Циљ нам је подстаћи становништво шта могу урадити у свакодневном животу, на свом радном мјесту, у свом домаћинству како би утицали на смањење загађености. То ће урадити, прије свега, тако што ће водити рачуна о енергетској ефикасности својих објеката“, истакао је Суљић.

Грађанима су данас дијелили и тегле које су, према његовим ријечима, више хумористични перформанс којим желе изазвати пажњу јавности.

„То је перформанс гђе смо навели да се у теглама налази чисти сарајевски ваздух са сарајевских планина. Уствари, желимо активирати становништво да у случају прекомјерне загађености, ако ће се бавити рекреацијом или избивати већи дио дана вани, да то већ раде на планини, а не у котлини“, нагласио је Суљић.

У лецима које су данас дијелили наведене су неке мјере које може становништво предузети у оваквим ситуацијама.
Анадолија