Саркози жели поново да влада Француском

01sarkozi

ПАРИЗ I Један од најконтроверзнијих француских предсједника јуче је објавио да подноси оставку на мјесто лидера Републиканске партије како би утро пут предсједничкој кандидатури за изборе наредног прољећа.

Он је у суботу присуствовао посљедњем састанку као шеф странке објављујући званично да улази у предсједничку трку. Избор за предсједничког кандидата партије бира се у новембру, а Саркози не би могао да се прикључи надметању као лидер странке чија је обавеза да двије неђеље прије истека рока за пријаву (9. септембар) поднесе оставку.

Оштра конкуренција

Саркозија очекује јака конкуренција будући да је 13 његових партијских сабораца изразило исте амбиције.

Главни ривал, некадашњи премијер и шеф дипломатије Ален Жипе, рекао је јуче да постоји „конфузија између Николе Саркозија на челу странке и оног који се бори за номинацију“.

Саркози је на састанку партије позвао на фер надметање и „без заједљивости међу потенцијалним кандидатима“.

„Биће то надметање јаких личности међу људима изражајног талента. Када дође до битке, биће један фронт са лијеве стране и један испред екстремне деснице. Зато је неприхватљиво да нападамо једни друге“ , поручио је некадашњи предсједник страначким ривалима.

Уколико успије да савлада партијске конкуренте чека га нимало пријатна борба са Марин ле Пен, лидерком крајње деснице, и представником социјалиста, највјерватније поново Франсоа Оландом.

Према скорашњим испитивањима јавног мњења, Саркози поново почиње да стиче подршку међу страначким присталицама што ће битку учинити много неизвеснијом него што се претпоставља.

БНТВ