Шаровић у Поповом пољу: Јабуке из БиХ поново могу у Русију

ТРЕБИЊЕ I Русија је укинула забрану извоза јабука у ову земљу из БиХ и то је добра вијест коју су са радошћу дочекали воћари у нашој држави, саопштио је данас министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић је приликом посјете плантажи јабука предузећа АД „Попово поље“, једном од највећих произвођача овог воћа у Српској, истакао да Руска Федерација тражи од Управе за заштиту биља БиХ да гарантује за фитосанитарне захтјеве ове федерације.

„Руска страна ће у вријеме бербе јабука у БиХ, наредних седмица доћи у посјету и увијерити се у количине које наша земља има и намјерава да извози у Русију, то ће бити важно, како би сви тачно знали на које се количине рачуна приликом извоза у ову земљу“, навео је Шаровић.

Он је додао да све надлежне институције у БиХ морају да обрате пажњу и да спријече било какве злоупотребе или шверц, јер због неодговорних појединаца више не треба да дозволимо једну нову такву ситуацију.

„Уколико радимо извозне послове са Руском Федерацијом, користи ће имати наша шира заједница, угледне компаније, броjне породице и цијела земља”, закључио је министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Раденко Илић, руководилац виноградарске производње АД „Попово поље“ је рекао да им ова информација значи пуно, јер ово предузеће производи јабуку по највећим стандардима и квалитету.

„Ове године планирамо око 2.000 тона да извеземо за Русију и плус остала тржишта. Имамо 150 хетара засађене јабуке, а очекујемо принос око 4,5 хиљаде тона јабуке. Берба креће почетком августа. Спремни смо за долазак инспекције из Русије, јер извозимо за Европску унију и редовно вршимо контроле и задовољавамо све потребне услове за извоз“, истакао је Илић.

Русија је у јануару обуставила увоз јабука из БиХ због сумње у реекспорт, што је други пут у посљедњих неколико година да ова земља уводи забрану увоза из БиХ.

Д.М.