Savjet bezbjednosti o brutalnoj akciji na sjeveru Kosmeta

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmatraće danas Izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK, a u fokusu zasjedanja biće posljednja brutalna akcija „kosovskih specijalnih jedinica“ na sjeveru KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine i u njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvijek na snazi, kao i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramjere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Generalni sekretar UN apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

Gutereš je naveo i da od prethodnog izvještaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dvije strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

U izvještaju se navodi da je u posljednjih šest mjeseci zabilježeno nekoliko incidenata u etnički mješovitim sredinama, pa je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska djeca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

– 12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik odjeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija – naveo je Gutereš.

Na sjednici SB UN Srbiju će predstavljati prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić će u izlaganju ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja KiM na Savjetu bezbjednosti UN i neophodnost da UNMIK ostane angažovan na dosljednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmijenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbjednosnu situaciju u Pokrajini.

Posljednji upad „kosovskih specijalnih jedinica“ na sjever KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN, biće u fokusu zasjedanja, a Dačić će se, pored toga, osvrnuti i na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija SB UN 1244.

sputniknews.com