Савјет безбједности УН данас о Сребреници

056864
ЊУЈОРК │ Савјет безбједности УН данас би требало да разматра предложену британску резолуцију о Сребреници.
Велика Британија је јуче поднијела нову, шесту верзију резолуције. То је и коначна верзија, погоршана у односу на претходне приједлоге.

Осим Британије, свој приједлог, као противтежу, изнијела је и Русија, након чега је британски нацрт претрпио више измјена, али је за Републику Српску и Србију документ остао неприхватљив.

Одлука о резолуцији о Сребреници у Савјету безбједности опредијелиће пут БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је замолио Русију да не подржи доношење документа, који је против српског народа, али и свих који овдје живе.

Савјет безбједности требао би да одлучује о два документа – британској резолуцији и руском контраприједлогу. Међутим поједини медији преносе да су се консултације водиле само о једном тексту, а то би могло значити да је руски приједлог стављен у други план и да се о њему неће гласати.

Могуће је да се њени дијелови уврсте у јединствен британски нацрт.

Преноси се још једна могућност – да се у потпуности избјегне гласање или да Руси неће бити против, већ ће се уздржати.

Уколико прође текст резолуције о Сребреници, могло би доћи до захлађења односа Србије и Велике Британије.

По том сценарију, Москва не би уложила вето док би у случају руске блокаде Београд могао доћи у немилост Запада. Према писању медија, Лондон је припремио и план Б у случају да њихов приједлог не прође. Они би у том случају затражили да се Генерална скупштина на засједању у септембру изјасни о документу. Такође, медији преносе још једну могућу опцију – да се гласање одгоди али само кратко – послије 11. јула.

Да би резолуција била изгласана као обавезујући документ, за њу треба да гласа двотрећинска већина, девет од 15 чланица без уложеног вета сталних земаља: Русије, Кине, Француске, САД и Велике Британије.
РТРС