Savjet bezbjednosti UN danas razmatra rad Haškog tribunala

Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas će, na redovnoj s jednici u Njujorku, razmotriti 24. izvještaj o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je ujedno i posljednji izveštaj o radu tog tribunala.

Srbiju će, pred Savjetom bezbjednosti UN, predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović.

Na sjednici, sazvanoj uoči zatvaranja Haškog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, biće predsjednik tribunala Karmel Ađijus, glavni tužilac Serž Bramerc, kao i Teodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji nastavlja rad Haškog tribunala.

Uoči sjednice, ministarka Kuburović sastala se u utorak sa glavnim tužiocem Bramercom, koji je pozdravio stav Srbije i izjave srpskih zvaničnika povodom prvostepene presude generalu Ratku Mladiću.

Kuburovićeva je istakla da je Srbija od početka rada Tribunala bila posvećena procesuiranju ratnih zločina, kako pred samim Haškim tribunalom, tako i pred domaćim pravosudnim organima.

Ona je istakla da Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji vodi postupke protiv počinilaca najtežih djela protiv čovječnosti bez obzira na njihovu nacionalnost i etničku pripadnost, što nije slučaj kod ostalih država bivše SFRJ.

Bramerc je naveo da reakcije koje su došle iz Hrvatske povodom izrečene presude u „slučaju Prlić“, nisu naišle na pozitivnu reakciju, kako Haškog tribunala, tako i Evropske unije.

Za hrvatski državni vrh je, naime, neprihvatljiva optužujuća haška presuda bivšim liderima takozvane „hrvatske republike Herceg-Bosne“, kao i utvrđivanje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata, zbog čega su najavili i njeno osporavanje pred Savjetom bezbjednosti UN.

U skladu sa time, na današnjoj sednici Savjeta bezbjednosti UN Hrvatsku će predstavljati njena predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Tanjug