Савремена требињска сцена у Сарајеву

sums

ТРЕБИЊЕ/САРАЈЕВО │ Савремена умјетничка сцена Требиња биће представљена сутра у Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине у Сарајеву изложбом која обухвата радове више од 15 умјетника различитих генерација, већином везаних за требињску Академију ликовних уметности.

Умјетници савремене сцене из Требиња највише се и везују за Академију ликовних уметности у Требињу при Универзитету Источно Сарајево, која је основана 1995. Након двије деценије постојања те високошколске установе, локална умјетничка сцена полако се развија у различитим правцима, навео је у тексту за каталог изложбе Игор Бошњак, који и сам учествује на изложби “Савремена уметничка сцена Требиња”.

Изложба у Умјетничкој галерији БиХ обухвата радове већине умјетника који имају блиску везу са Академијом ликовних умjетности у Требињу. Неки од њих раде на њој као професори, неки су доценти или асистенти, неки су бивши студенти. Оптимистично је што на изложби учествује и најмлађа генерација умјетника – апсолвенти, свршени мастер студенти, као и неки студенти завршних година.

Таква синтеза младих и старијих, у жанровски и медијски различитим концептима, потврђује опредељеност, како Академије, тако и саме сцене, за његовање класичних вриједности у савременом духу, као и савремених медијских пракси, теорија и приступа према уметности, навео је Бошњак.

Изложбом и селекцијом “покушавају се помирити тзв. супротности и разлике медијском приступу, као и друштвено-социолошком поимању шта је савремено, шта модерно, шта класично, а шта превазиђено у методологији приступа разумевања и мишљења о уметности генерално”.

Осим Бошњака, на изложби учествују и Милица Лојовић, Милош Вучићевић, Нада Радовић, Бранко Милановић, Нада Арнаут, Таида Јашаревић Хеффорд, Јованка Станојевић, Миљан Вуковић, Анка Гардашевић, Сретен Милатовић, Жељка Момиров, Ђорђе Арнаут, Марко Мусовић, Саво Пековић и Ратко Вучић.

Организатор и продуцент изложбе је Културни центар Требиње.

Радио Требиње/seecult