Sedam uhapšenih zbog velike pljačke dragulja u Londonu

20150519154229_305999LONDON | Britanska policija je uhapsila danas sedam osoba zbog pljačke sefova tokom uskršnjeg vikenda u glavnom londonskom trezoru za nakit, u poslovnoj zoni Haton garden, kada su lopovi pobegli sa gotovinom i draguljima u vrijednosti od 201 milion funti.
Uhapšeno je sedam muškaraca, koji imaju između 48 i 76 godina.
Trenutno su u londonskoj policijskoj stanici na ispitivanju.
Oni su uhapšeni tokom jutarnje akcije u kojoj je 200 policajaca izvršilo raciju na 12 adresa u sjevernom dijelu Londona i Kentu, prenijela je agencija AP.
Na nekim od tih lokacija pronađene su torbe sa izuzetno vrijednim stvarima, među kojima su i one ukradene iz sefova.
Britanska štampa je pisala da je to bila najveća pljački ikada u Velikoj Britaniji, u kojoj su lopovi upotrebili tešku opremu za sječenje da bi dospjeli u podrum sa trezorom, u kojem su sefovi skoro 300 prodavaca dijamanata i zlata i više od 50 radnji koje prodaju dragulje.
Telegraf je ranije objavio da su lopovi ušli u zgradu preko okna za lift, pošto su neutralisali sofisticirani sistem bezjbednosti, da bi potom upotrebili teške mašine za sečenje, provaliti u trezor i otvorili sefove, smještene u zgradi Haton garden.
Vidljivih oštećenja sa spoljne strane zgrade nije bilo.
To nije prvi put da su na meti lopova bili sefovi u Haton gardenu, kvartu koji je poznat po dijamantima i trgovini zlatom.
Posljednja takva krađa bila je 2003. godine, kada je odneto oko 1,5 miliona funti.
Agencije