Седамнаест година од петооктобарских демонстрација у Београду

БЕОГРАД │ Данас се навршава 17 година од петооктобарских демонстрација грађана Србије које су довеле до окончања владавине предсједника СР Југославије Слободана Милошевића.

Демонстрације у центру Београда организоване су након што је Изборна комисија оспорила побједу кандидата Демократске опозиције Србије /ДОС/ Војислава Коштунице на изборима за предсједника СР Југославије одржаним 24. септембра 2000. године.

ДОС је позвао грађане да се 5. октобра 2000. године окупе испред Савезне скупштине и супротставе „изборној крађи коју је Савезна изборна комисија спровела по налогу Милошевићевог режима“.

Ултимативно је затражено да Милошевић до 5. октобра у 15.00 часова призна изборну вољу грађана изражену на савезним, предсједничким и локалним изборима.

У захтјевима је тражено и да генерални директор, главни уредник и уређивачки колегијум Радио-телевизије Србије /РТС/ поднесу оставке, да РТС промијени уређивачку политику и омогући објективно информисање о збивањима у Србији.

Присталице ДОС-а су од раног јутра пристизале у Београд организовано из цијеле Србије, предвођене опозиционим лидерима.

Полиција је безуспјешно покушавала да заустави колоне демонстраната на локалним и регионалним путевима у унутрашњости Србије и на свим прилазима Београду.

Демонстранти су на силу ушли у тадашњу Савезну скупштину, данашњи Дом Народне скупштине Србије, а током сукоба запалили су оближњу зграду РТС-а у Таковској улици, у којој је редовни програм престао да се емитује послије 17.00 часова.

ДОС је формирао кризни штаб за кључне функције у земљи у координацији са новим предсједником, а представници ДОС-а разговарали су током ноћи са челницима државне и јавне безбједности.

Увече се новоизабрани предсједник СРЈ Војислав Коштуница обратио грађанима са терасе Скупштине града Београда, а потом и путем РТС-а.

Сутрадан, 6. октобра, Милошевић је у обраћању грађанима путем телевизије званично признао пораз на предсједничким изборима.

Војислав Коштуница је 7. октобра 2000. године положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине и постао први демократски предсједник СРЈ.

У демонстрацијама је живот изгубило двоје људи – активисткиња ДСС-а Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане која је пала под точкове камиона и Момчило Стакић из Крупња који је преминуо од посљедица срчаног удара. Повријеђено је 65 грађана.

Милошевић је ухапшен у априлу 2001. године под оптужбом за финансијске малверзације, а два мјесеца касније изручен је Хашком трибуналу у чијем је притвору умро 11. марта 2006. године.

СРНА