Seks u zamjenu za posao i kredit

339210_1
SARAJEVO | BiH je prema poslednjim istraživanjima najkorumpiranija zemlja u regionu i u vrhu evropskih zemalja na ovoj neslavnoj listi, a kao sredstvo „podmićivanja“ sve češće se koristi seks umesto novca!

Ovo su podaci do kojih je u svom istraživanju došlo Udruženje žena sudija u BiH i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), koji upozoravaju da se o takozvanoj seksualnoj korupciji malo zna jer uglavnom ostaje u „sivoj zoni“.

Istraživanja pokazuju da je seksualna korupcija ukorenjena u gotovo svim sferama društva, ali i u državnim institucijama, ministarstvima, pa čak i u pravosuđu i policiji!

Ponižavajuća „ponuda“

Žrtve su iznele brojna iskustva od toga da su im seksualne usluge tražene u policiji, kao i da su ovakva neprijatna iskustva imali sa profesorima prilikom polaganja ispita, odlaska na instrukcije, pokušaja zapošljavanja u javnoj upravi i slično.

– Na svakom sastanku upravnog odbora i na svakom poslovnom ručku, sve se ponavljalo, i tako već osam meseci! U poslednje vreme me zove i na kućni broj. Razmišljam o tome da se preselim, ali nemam gde. Samohrana sam majka i taj posao mi je život i egzistencija – stoji u jednoj od brojnih ispovesti koje je prikupilo Udruženje žena sudija u BiH u istraživanjima o seksualnoj korupciji u BiH.

Takođe, u BiH su zabeleženi i slučajevi da bankarski službenik od klijentkinje zahteva seks u zamenu za pogodnosti prilikom odobravanja kredita, ili primeri seksualne korupcije u ministarstvima kako bi se omogućile pogodnosti kod javnih konkursa, tendera i slično.

– Seksualna korupcija pojavljuje se u gotovo svim područjima života i delovanja. To je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja, koji se najlakše toleriše i za koji većina zakonodavstava nema mehanizam sankcionisanja – navodi se u pomenutom istraživanju.

Do ovakvih zastrašujućih priča došao je i Press, a naša sagovornica, 33-godišnja Banjalučanka S. B., ispričala je svoje neprijatno iskustvo koje je imala sa direktorom jednog javnog preduzeća.

– Otišla sam na razgovor za posao i već prilikom prvog kontakta primetila sam njegove neprimerene poglede i odmeravanja. Nije oklevao da počne i sa seksualnim insinuacijama iako smo se znali vrlo kratko. Nakon nekoliko dana je rekao da za posao nikada ne bi tražio novac, ali da bi mi pružanje seksualnih usluga olakšalo mogućnost da se tu zaposlim. Osećala sam se poniženo i digla ruke od svega, ali nikada to nikome nisam prijavila – ispričala je naša sagovornica.

Zloupotreba položaja

Stručnjaci ističu da se slučajevi seksualne korupcije moraju prijavljivati kako bi bili procesuirani, što je veoma važno kako zbog podizanja svesti javnosti, tako i zbog društvene osude ovih dela koja treba da budu prepoznata kao društveno neprihvatljiva. Prema postojećem krivičnom zakonodavstvu, za krivična dela polnog odnosa ili obljube zloupotrebom položaja, predviđene su kazne od pet meseci do pet godina.

Sudija Adisa Zahiragić iz Udruženja žena sudija u BiH naglasila je da je kod seksualne korupcije neophodno da se fokusira na identifikovanje, prijavljivanje i procesuiranje ove pojave koja ženu stavlja u poziciju žrtve nekoga ko obavlja društvenu funkciju i od čije odluke zavise njena prava, bilo da se radi o radnoj sredini, državnoj instituciji, pravosuđu ili obrazovnim ustanovama.

– Važno je napraviti razliku između seksualne korupcije i mobinga, odnosno seksualnog uznemiravanja – istakla je Zahiragićeva.

PressRS