Seksualno nasilje taktika terorista

340608_1
NJUJORK | Generalni sekretar Ujedinjenih nacija izrazio je „duboku zabrinutost“ zbog slučajeva seksualnog nasilja koje čine oružane grupe.
Među njima su one koje promovišu ekstremističku ideologiju u Iraku, Siriji, Somaliji, Nigeriji, Maliju, Libiji i Jemenu, preneo je Asošijeted pres.
U najnovijem izveštaju UN objavljenom u ponedeljak, navodi se da je 2014. godinu obeležio veliki broj slučajeva silovanja, seksualnog ropstva i prisilnih udaja koje su počinili ekstremisti, uključujući one iz grupe „Islamska država“ Boko haram.
Istaknuto je da je od sredine 2014. uočen znatan porast broja slučajeva seksualnog nasilja koje su počinile terorističke grupe, posebno ID koja „seksualno nasilje koristi da širi teror, muči etničke i verske manjine i guši zajednice koje se protive njenoj ideologiji“.
Ukazujući na „šokantan trend“ seksualnog nasilja koje radikalne grupe koriste kao taktiku terora, Ban je rekao da su napori za uništenje grupa ID, Boko haram, Al-Šabab, Ansar Dine i ogranaka Al-Kaide „suštinski deo borbe protiv seksualnog nasilja povezanog sa konfliktima“.
Banov izveštaj fokusiran je na 19 zemalja u kojima su se dešavali slučajevi seksualnog nasilja, kao što su silovanja, seksualno ropstvo, prinudna prostitucija i slučajevi prinudne trudnoće, uglavnom prema ženama.
Nabrojano je 45 grupa u Centralnoafričkoj Republici, Obali Slonovače, Kongu, Iraku, Maliju, Somaliji, Južnom Sudanu i Siriji, kao i Boko haram u Nigeriji.
Izveštaj je objavljen dan uoči godišnjice otmice 276 učenica škole u nigerijskom gradu Čiboku, koji je označen kao „najalarmantniji slučaj“ iz prošle godine, navodi AP.
Tanjug