Село стогодишњака – туристичка атракција

371615_1
ЉУБИЊЕ │ Село Банчићи, неколико километара удаљено од центра Љубиња, широм бивше Југославије познато је по дуговјечним становницима од којих су бројни доживјели више од стотину година.

Чист ваздух, здраву храну, али и чудо увијек зеленог храста препознали су у општини Љубиње и желе их искористити у туристичке и здравствене сврхе.

До села Банчићи стиже се уским асфалтираним путем за двадесет минута од самог Љубиња.

Некада село са десетинама становника, великим бројем стада, основном школом сада је готово пусто. Тренутно у Банчићима живи тек покоји становник и то углавном старији. Један од њих је деведесетогодишњи Неђељко Јањић који нам прича о својим прецима који су живјели преко стотину година.

„Мој ђед живио је 107 година, отац 82 годне, а мајка 97. Мајчин отац живио је 104, мајчина мајка 102 године“, открива Јањић.

Осим домаће исхране, те свјежег ваздуха, они за дуги живот истичу и препоручују поједине биљке које расту у околини њиховог села.

„Ово свијет нема, ово гдје су Банчићи нема ниједно брдо и ту се укрштава клима морска и приморска, и у нас сваку биљку и траву ваља јести и то нас држи“, сматра Јањић.

Неђељко и његова супруга Васиљка ускоро ће прославити 68-у годину брака. Један од рецепта дуговјечности, кажу, јесте међусобна слога и поштивање.

„Шта могу кад сам ја одабрала њега, он мене, шта ће ми други. Радили смо, слагали се само да имамо за живот, онда ђеца порасла и слушала нас“, истиче Васиљка Јањић.

Са сином, снахом и унуком живе у кући изграђеној 1930. године. Имају четверо дјеце, осмеро унучади и чак 11 праунучади, који их често посјећују.

„Овђе је баш добро, чист ваздух, природа, зелени дуб. Стално идемо да шетамо“, каже праунука Татјана Мисита.

У селу Банчићи налази се храст који већ годинама плијени пажњу због тога што његово лишће не опада на јесен.

Овај храст је зелен током цијеле године, а локално становништво и ботаничари који су долазили на ово подручје имају више објашњења како је то заправо могуће, али до данас није откривен поуздани узрок.

Општина Љубиње планира искористити природне потенцијале изградњом ваздушне бање која би и другим људима помогла да продуже живот.

Биће то прилика онима који буду жељели да дођу у ово село, осим у уживању у љековитом биљу, чистом ваздуху, покушати сазнати и рецепт за дуговјечност.

Н1