Шенген се „дрма“!

granica

КОПЕНХАГЕН I Данска је данас саопштила да ће појачати контролу јужне границе према Немачкој, како би обуздала прилив избеглица без докумената.

То је данас изјавио дански премијер Ларс Локе Расмусен, после одлуке Шведске да тражи личне документе на увид свим путницима који у земљу долазе возом из Данске, пренеле су агенције АП и АФП.

Власти у Стокхолму су саопштиле да ће сви путници који желе да уђу у Шведску морати да имају неки лични документ – личну карту, пасош или возачку дозволу.

„Једноставно смо морали да реагујемо на одлуку Шведске. Уводимо привремене контроле, али на уравнотежен начин“, рекао је дански премијер.

У исто време из Берлина је упозорено да су Шенген и слобода кретања у опасности.

„Слобода кретања је веома драгоцена. Шенген је веома важан, али је у опасности“, рекао је портпарол немачког министра спољних послова Мартин Шафер, поводом одлуке Данске да уведе контролу на граници према Немачкој и ограничења која је увела Шведска.

Портпарол канцеларке Ангеле Меркел Штефан Зајберт није директно коментарисао одлуку Копенхагена рекавши да је дански премијер разговарао са канцеларком и да је за избегличку кризу потребо свеобухватно европско решење.
Мондо.ба