Сервиси подршке намијењени особама са посебним потребама

ТРЕБИЊЕ I „Сервиси подршке – добар начин социјалне укључености“ је назив пројекта који ће у наредних годину дана проводити Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама „Сунце нам је  заједничко“ Требиње.

Kако је саопштено данас на савјетовању које је одржано у Требињу ове активности се проводе у оквиру великог пројекта Регионални пројекат локалне демократије на западном балкану који реализује УНДП- Развојни програм Уједињених нација.

“Град Требиње је једна од 20 локалних заједница у којима се реализује овај пројекат у износу од 56.740 KМ”, каже Мијат Шаровић, координатор програма за град Требиње.

“У пројекту ћемо развити два нова облика подршке особама са инвиалидитетом на подручју локалне заједнице, један је кроз већ постојећи Центар за дјецу и омладину са посебним потребама који ће бити обогаћен новим садржајима као што су продужени боравак и викенд боравак, а други, пилот пројекат је становање уз подршку за особе са посебним потребама”, истиче Шаровић.

“Kроз овај пројекат биће изнајмљивани станови у којима ће самостално да живе наши чланови”, истиче Шаровић и наглашава да очекује позитивне резултате.

Kако се могло чути на данашњем састанку пројекат „Сервиси подршке – добар начин социјалне укључености“, у доброј мјери је заживио у Федерацији БиХ. Kао посебно добар примјер апострофирано је Јајце.

О искуствима из Федерације БиХ, односно о становању уз подршку у заједници у становима у складу са жељама и избором корисника у зависности са индивидуалним потребама корисника, процјени способности за самосталан живот особа с интелектуалним тешкоћама, провођењу појединих програма и подршка самосталном животу, говорио је Харис Хаверић, предсједник Савеза организација за подршку особама с интелектуалним тешкоћама Федерације Босне и Херцеговине.

Р.М.