Sigurna promjena skupštinske većine

346803_1
BANJALUKA | Aktuelna vlast nema dovoljan broj poslanika i sigurno će doći do prekompozicije vladajuće većine, ocijenili su predstavnici opozicije u emisiji Izazovi BN TV. Potrebni su vanredni izbori koji će formirati stabilnu većinu da bi se krenulo sa promjenama na bolje u društvu.

Nerad vlasti doveo je do taga da je veoma uzdrmana trenutna skupštinska većina, odnosno da aktuelna vlast nema većinu, smatra poslanik stranke Napredna Srpska Adma Šukalo, dok iz Saveza za promjene ističu da se aktuelna skupštinska većina bori protiv osipanja, naglašavajući da će sigurno doći do prekompozicije vlasti.

“Siguran sam u to da će doći do prekompozicije skupštinske većine u Narodnoj skupštini, a iako se formira nezavisni klub on sigurno neće ići sa aktuelnom većinom”, kaže član GO SDS-a Milovan Bjelica.

“Ovdje je suština da li će se napraviti vlada i da li će se vladati Republikom Srpskom na suprotan način od onoga kako smo do sada navikli. A do sada smo imali slučaj da imamo političare vladare koji upravljaju sudbinama građana Srpske, privrednim resursima koje su upropastili”, kaže poslanik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo i ističe:

“Dogorjelo je do nokata, para u budžetu više nema, oktobarske penzije i socijalna davanja i plate neće moći biti isplaćeni i iz tog razloga je potreban novi koncept i to je sada svima jasno”.

S druge strane, članovi koalicija vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske su uvjereni da je stanje ležerno bez ikakve bojazni.

“Naravno da nemamo problem skupštinske većine, imamo 42 narodna poslanika, sigurna, potvrđena, i ta skupštinska većina će vremenom biti veća, i mi nismo dio nikakve političke pijace”, kaže predsjednik Kluba poslanika SP u NS Republike Srpske Slobodan Protić.

“Ova skupštinska većina je od novembra aktuelna, ona je izabrala i Narodnu skupštinsku većinu i Vladu i budžet, ali smatramo da je veoma važno da se priča da sve institucije Republike Srpske funkcionišu”, ističe predsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević.

Nije suština samo preuzeti vlast i nije cilj samo magični broj 42 u skupštini, smatraju u SzP-u, naglašavajući da je potrebno riješiti sve afere u društvu , a da aktuelna vlast to ne radi.

“Želimo da napravimo ovo društvo ravnopravnim za sve, da pokušamo napraviti bolje uslove i standard života za sve građane. Šta je sa ekonomskom politikom koju je predložila Željka Cvijanović u novembru kada je formirala Vladu, kada imamo Vadu koja je vjerovatno formirana na osnovu kupovine poslanika, pričati o ekonomskom rastu danas kada imamo ovakav broj nezaposlenih, je neozbiljno i ova Vlada Željke Cvijanović dovela je do neodrživog stanja”, ističe poslanik PDP-a u NS Republike Srpske Slaviša Marković.

Stanje u Srpskoj je više nego loše, zaključak je Adama Šukala, koji je rekao da su rješenje vanredni izbori koji će formirati stabilnu skupštinsku većinu.
BNTV