СИПА истражује Тегелтију и Додика

368069_1
САРАЈЕВО │ Према сазнањима Н1, државне полицијске агенције дуже вријеме истражују поједине политичаре из Републике Српске. Опозиција у Српској тврди да иза прекида сарадње са СИПА-ом, Судом и Тужилаштвом БиХ заправо стоји страх од хапшења. Међу онима који су под истрагом су Зоран Тегелтија и Милорад Додик.
Државне институције БиХ привеле су крају истрагу против министра финанција Републике Српске Зорана Тегелтије потврђено је за Н1 из безбједносних извора. Како нам је речено, Тегелтију су у Бањалуци испистивали државни тужиоци због сумњи и више кривичних дјела. Да су бројне истраге при крају потврдио је и министар безбједности.
„Суд и Тужилаштво ће завршити неке истрага али се ради о озбиљним крађама огромних сума новца“, рекао је Мектић.
Зоран Тегелтија умијешан је у више афера у Републици Српској. Међу познатијим је случај Балкан Инвестмент банке, садашње, Банке Српске. Ова банка биљежи огромне губитке, а годинама се преко ње прао новац. Све то у вријеме док је Тегелтија министар финансија.
Поменути Бирач је једна од највећих афера. Литванци су изнијели милијарду марака из ове фирме, а Тегелтија, заједно са актуелном премијерком Жељком Цвијановић, представљен је као неко ко је открио криминалне радње. А заправо истрага о томе да ли је власт у Бањалуци, укључујући и министра финансија, знала за прање новца никада није завршена. Тегелтија је заједно са Зораном Стевановићем лобирао да Гордан Павловић склопи уговор са Литванцима и тако преузме Бирач.
Бобар банка до данас је остала мистерија. штета настала ликвидацијом банке процјењује се на 250 милиона марака, а још се крије и гдје је нестало десет милиона марака из ове банке.
Робна кућа Боска Бањалука, продана је Драгану Ђурићу. Боска је нагомилала дугове у вишемилиоснким износима, уговор о приватизацији је нестао, а умјесто да Боска врати дуг, Република Српска је купила обвезнице робне куће за 15 милиона марака.
Андрићград Емира Кустурице познат је по бројним финансијским интервенцијама Владе Републике Српске, а питање је колико дуга према држави Андрићграду је прогледано кроз прсте. О свим овим аферама упознате су надлежне нституције.
Из Тужилаштва БиХ нам је потврђено да истражиоци раде на одређеним предметима, у којима се помиње и Зоран Тегелтија. У интересу истраге, кажу, не могу откривати детаље, нити давати коментар. А коментар је дао Милорад Додик, који је рекао да ће СИПА бити спријечена уколико покуша ући у институције Републике Српске, али није прецизирао на који начин.
Још раније, Додику је на Н1 постављено слично питање.
шта ако Вам на врата покуца СИПА?
„Неће ми покуцати. Гдје да ми покуца? Нек покуцају, неће моћи ући. Мене чувају. Ја сам предсједник. Знаш ли ти шта код Срба значи предсједник, јеси ли ти нормалан?“, говорио је тада Додик.
И Милорад Додик је под истрагом, и то истих институција са којима је Република Српска прекинула сарадњу. Неке од њих су афере килограм злата и вила у Београду.
Н1