Сипа ухапсила десет лица- претреси у Бобар банци, ИРБ-у и Агенцији за банкарство

074407

БАЊАЛУКА │ Припадници Агенције за истраге и заштиту ушли су јутрос у зграде Агенције за банкарство РС и Инвестиционо развојне банке у Бањалуци и Бобар банке и Аутосемберије у Бијељини.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ у оквиру оперативне акције која се од јутрос проводи на подручју Бијељине, Бањалуке и Зворника ухапсили су десет особа због постојања основа сумње да су починили организовани криминал, саопштено је из Сипе. Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ лишили су јутрос слободе више лица осумњичених да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор за око 123 милиона КМ и на тај начин нанијели штету банкарском систему, саопштено је из Тужилаштва.

У раним јутарњим часовима, реализована је акција кодног назива „Лавина“ према налогу Тужилаштва БиХ у којој учествује више десетина полицијских службеника Сипе уз подршку МУП-а Републике Српске, наводи се у саопштењу. Ова лица осумњичена су, наводи Тужилаштво, да су као група припадника међусобно повезаног и организованог злочиначког удружења, у међусобном договору, починили низ незаконитости у пословању Бобар банке, првенствено у додјели кредита у вишемилионским износима, као и незаконитих банкарских гаранција за разне послове, уз кршења процедура и гаранција прописаних Законом о банкама Републике Српске.

Починиоци су давали кредите и банкарске гаранције без поштивања законом прописаних процедура, пласиране предузећима и привредним субјектима различитих власника који су повезани или су сувласници Бобар банке, те су знали да се наплата средстава неће моћи реализовати и да су кориштене незаконите гаранције, те да ће наступити штета која ће проузроковати стечај банке и озбиљне потресе у банкарском сектору БиХ, наводи се у саопштењу.

 Из Тужилаштва истичу да су овакве незаконите активности нанијеле велику штету кредитном рејтингу БиХ и довеле до тога да се ММФ активно укључи у анализу дешавања у банкарском сектору.

Такође, оваквим активностима су угрожени депозити различитих правних и физичких особа, који су били депоновани у Бобар банци, укључујући средства градова, општина, предузећа, здравстевних завода, ПИО фондова, електропривреда, физичких особа, те је нанесена вишемилионска штета Агенцији за осигурање депозита БиХ. Ухапшени су осумњичени за кривична дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелом злоупотреба овлашћења у привреди, злоупотребу службеног положаја или овлаштења, прање новца из члана и фалсификовање или уништавање службене исправе. Активности Сипе се одвијају се у присуству припадника МУП РС. „Акција се проводи према налогу Тужилаштва и Суда БиХ, а у овој фази не можемо давати више информација“, рекла је портпарол Сипе Кристина Јозић. Припадници Сипе су пред те две институције око 8.00 стигли у пратњи припадника МУП-а Републике Српске.

РТРС