Широм Српске обиљежавање страдања Срба у „Олуји“

БАЊАЛУКА │ Од данас до понедјељка, 7. августа, на више мјеста у Републици Српској биће обиљежене 22 године од злочиначке акције хрватске војске и полиције „Олуја“ у којој је са својих вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба, а њих 2.000 погинуло и нестало.

Према програму обиљежавања који је сачинио Документационо-информационог центра Веритас, данас у Бањалуци са почетком у 9.30 часова биће положени вијенци на споменик страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу, а парастос ће бити служен у Храму Христа Спаситеља у 11.00 часова.

Трибина под називом „Дани туге и сјећања“ биће одржана у Народном позоришту Републике Српске са почетком у 12.00 часова.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду ће сутра у 10.00 часова бити служен парастос страдалим Србима, у 10.30 часова биће прислужене свијећа на „мосту спаса“ и спуштени вијенци у ријеку Уну.

Истог дана у мјесту Сводна, гдје је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избјеглица из Крајине, биће служен парастос у мјесној Цркви Светог Саве са почетком у 11.30 часова, а у 12.00 часова је предвиђено полагање вијенаца код спомен-крста.

У понедјељак, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести, гдје је, такође, хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, са почетком у 11.00 часова биће служен парастос и полагање вијенаца на спомен-крст.

Хрватска војно-полицијса акција „Олуја“, у којој су учествовале и једнице Петог корпуса тзв. Армије БиХ, те ХВО, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је 2.000 лица, махом цивила, док је са подручја Лике, Баније, Кордуна, сјеверне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протјерано око 200.000 Срба са својих вијековних огњишта.

На евиденцији Веритаса налазе се имена 1.859 погинулих и несталих Срба у акцији „Олуја“ и послије ње, од којих су 1.209 или 65 одсто цивили, међу којима је три четвртине било старијих од 60 година.

– Међу жртвама се налази 546 или 29 одсто жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година, а од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина 1.604 лица, док се на евиденцији несталих води још 795 лица, већином цивила – навео је координатор Веритаса за Републику Српску Јанко Велимировић.

Он је нагласио да Хрватска још избјегава без ваљаног разлога да изврши ексхумације познатих мјеста укопа.

СРНА