Сива економија и стари дуг највећи проблеми

765-430-daf63eff147dc0c75d87cb3229e20f7e

БАЊАЛУКА │ Највећи проблеми са којима се сусреће Пореска управа Републике Српске је сива економија и стари дуг, који датира још из 1996. године и износи од 650 до 700 милиона КМ, рекла је директор ове управе Зора Видовић.

Видовићева је навела да се највећи износ старог дуга односи на фиктивне фирме, које су постојале неколико мјесеци, а потом затваране, али и на државна предузећа која су полуприватизована, а потом затварана.

„На та дуговања обрачунавају се камате и она расту, али ћемо до краја године наћи модел како да ријешимо тај дуг да би он идуће године био искњижен“, рекла је Видовићева за „Глас Српске“.

Према њеним ријечима, дуг здравствених установа у Републици Српској за порезе и доприносе иде узлазном путањом и за годину је повећан за 92 милиона КМ, те је њихов тренутни дуг 238 милиона КМ.

„Јавни сектор више дугује, док је приватни сектор ажурнији у плађању обавеза, али издваја много мање новца по том основу него јавни“, рекла је Видовићева.

Она је навела да укупан дуг за порезе и доприносе износи око 1,5 милијарди КМ, док највише дугују предузећа у стечају и то 388 милиона, док се на репрогамиране обавезе односи 354 милиона КМ.

„Само пет највећих дужника дугује Српској 124,17 милиона КМ, а контролама обављеним ове године откривено је да порески обвезници нису пријавили 25,4 милиона КМ обавеза“, истакла је Видовићева.

Говорећи о реизбору на функцију директора Пореске управе, Видовићева је поручила да је у идућем периоду приоритет пружање квалитетнијих услуга пореским обвезницима, да би се они едуковали због честих измјена пореских закона.

„Приоритет је и унапређење контрола с циљем сузбијања сиве економије, те подизање пореског морала, односно едуковање младих да бисмо код њих развили свијест шта значи плаћање пореза и како се то манифестује на квалитет живота“, поручила је Видовићева.

Глас Српске