Сјећање на НАЈТУЖНИЈИ 1. ОКТОБАР: У једном дану страдало 19 војника ЈНА, међу њима 9 Требињаца

ТРЕБИЊЕ │ Полагањем цвијећа на Споменик браниоцима Требиња 1991-96, Градска борачка организација, Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ и Град Требиње одали су данас пошту војницима Југословенске народне армије, који су првог дана рата на подручју требињске општине, на данашњи датум прије 26 година, страдали у нападу хрватских паравојски.

Предсједник Градске борачке организације Требиње Перо Мишељић подсјећа за Радио Требиње да је 1. октобар једна од најтежих и најтужнијих ратних прича – у нападу хрватских паравојски само за један дан погинуло је 19 војника ЈНА, а међу њима и 9 Требињаца.

Он додаје да је ријеч о припадницима Југословенске народне армије различитих националности, која је тада била једина легитимна војна формација, те да се све догађало на територији тадашње требињске општине – на Иваници гдје је првог дана октобра страдало осам и потезу Ускопље – Вуковићи гдје је погинуло још 11 војника.

Он додаје да се сваког 1. октобра одавањем поште присјете сабораца погинулих првог дана рата, те да је цвијеће данас положено и на спомен обиљежје погинулим борцима на Хуму.

Р.С.