Sjećanje na proboj „Koridora života“

koridor
MODRIČA l Služenjem svete arhijerejske liturgije u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara na Dugoj Njivi kod Modriče, danas je počelo obilježavanje 23 godine od akcije proboja „Koridora života“, najznačajnije i jedne od najvećih operacija Vojske Republike Srpske u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Nakon pomena žrtvama i polaganja vijenaca na spomen-obilježju na Dugoj Njivi, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u obraćanju da je akcija proboja „Koridora života“ najznačajnije i jedne od najvećih operacija Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinski ratu, da se ne smije izgubiti odnos prema ovakvim događajima jer je to garancija budućnosti.

„Ako izgubimo odnos prema ovakvim događajima, izgubićemo i budućnost“, naglasio je Dodik u obraćanju, izrazivši zadovoljstvo što obilježavanju 23 godine od ove operacije prisustvuje veći broj ljudi nego ranijih godina.

duga-njiva-640x397

On je napomenuo da su muslimansko-hrvatske snage namjeravale da izoluju Krajinu zbog čega je još veći značaj odluke Vojske
Republike Srpske da se operacijom „Koridor“ Republika Srpska teritorijalno objedini, te poveže sa maticom Srbijom.

„Slava svim borcima koji su dali život za Srpsku, a posebna poginulim u operaciji `Koridor` koja je omogućila spajanje teritorije“, naglasio je Dodik i dodao da je to bio i spas za mnoge živote, a da je sam pokušaj okruženja Krajine i njene izolacije pokušaj ravan zločinu.

Operacija „Koridor 92“, čiji nosilac je bio Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske, omogućila je spajanje razdvojenih dijelova Srpske, kao i zapadnih i sjeverozapadnih dijelova sa Srbijom.

Ovom akcijom prekinuta je višenedjeljna blokada područja u kojem se nalazilo 1,5 miliona Srba, tokom koje su umrle beba u banjalučkoj bolnici zbog nedostatka kiseonika.

U operaciji „Koridor“ su, prema zvaničnim podacima, poginula 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, a 1.129 pripadnika VRS i specijalca MUP-a Republike Srpske Krajine teže je ili lakše ranjeno.

Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.
Agencije